Odbijen Boljunčićev prijedlog o sjedištu županije u Puli: IDS nije pitao ni Skupštinu ni građane

2Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru uputila negativno mišljenje o prijedlogu IDS-ovog zastupnika Valtera Boljunčića, koji je predložio da sjedište Istarske županije umjesto u Pazinu bude u Puli. Boljunčić je ujedno predložio da se u Zakonu o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj Pazin definira sjedištem Županijske skupštine Istarske županije.

Uvažavajući dio Boljunčićevih argumenta, Vlada u svom mišljenju, između ostalog, navodi da je mjerodavnim zakonima regulirano da će se pri svakoj promjeni vezanoj uz jedinice lokalne samouprave prethodno tražiti mišljenje stanovnika te jedinice, te da promjenu sjedišta jedinice lokalne samouprave mogu predložiti predstavnička tijela jedinica, odnosno jedna trećina građana s prebivalištem na području jedinice. Stoga su predlagatelji svake područne promjene dužni pribaviti mišljenje građana s područja na koje se odnosi promjena.

Isto tako, propisano je da su svi predlagatelji promjena područnog ustrojstva Republike Hrvatske dužni pribaviti prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske na predloženu područnu promjenu, a Vlada će izdati ili uskratiti prethodnu suglasnost ovisno o procjeni opravdanosti svakoga pojedinog prijedloga te ovisno o usklađenosti područne promjene s Ustavom Republike Hrvatske i zakonima koji uređuju lokalnu samoupravu.

Nadalje, Vlada smatra da bi bilo vrlo značajno imati saznanje o stavu županijske skupštine, s obzirom da se u ovom prijedlogu radi o sjedištu županije, a što Boljunčić nije priložio. Vlada je spremna podržati Boljunčićev prijedlog, ukoliko priloži očitovanje Županijske skupštine Istarske županije te predlaže Saboru da tako i odredi.

Podsjetimo, IDS je u više navrata prethodnih godina, mahom uoči lokalnih izbora, predlagao da se sjedište Istarske županije preseli u Puli, ali nikad nije pokrenuo odgovarajuću proceduru u Skupštini, niti je pitao građane što o tome misle.

Drugi dio Boljunčićevog prijedloga, koji se odnosi na Pazin kao sjedište Županijske skupštine je odbačen, jer važeći zakon utvrđuje sjedišta županija, a ne sjedišta pojedinih županijskih tijela.

ipress.hr

3 komentara na “Odbijen Boljunčićev prijedlog o sjedištu županije u Puli: IDS nije pitao ni Skupštinu ni građane”

 1. Anonimno napisao:

  Ako preslušate tonski zapis sa 69. sjednice Vlade RH onda ćete vidjet da je odbijen samo iz formalnog razloga (jer nema zaključka Skupštine Istarske županije). Velika većina vijećnika je upravo iz IDS čiji je predsjednik u Puli g. Boljunčić pa je dakle pitanje tog zaključka samo forma.
  Dakle ako nešto hitno ne poduzmemo, ako Pazin ne lobira, ako pazinski intelektualci, povjesničari, političari i dalje budu šutili onda je ta opcija zagarantirana. Pazin gubi sjedište županije, status velikog grada, a što znači i dodatno veći broj radnih mjesta. To znači daljnje rapidno nazadovanje i daljnje propadanje Srca Istre.

  Gradonačelnik je obećao da se to neće desiti! i ča sad?

 2. dva koraka nazad napisao:

  Ma si normalan, tko sluša tonske zapise sjednica Vlade? Ali mi je drago da si odlično upotrijebio sintagmu “daljnje rapidno nazadovanje i daljnje propadanje”. Što pokazuje da se slažeš da se radi o trendu koji traje. Pa stoga nije jasno zašto koristiš prvo lice množine?

 3. BijesSvevišnji napisao:

  I nije se desilo.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.