Održan 2. Motovunski kolokvij o bratovštinama u Motovunu i Kaldiru

2NU subotu 14. studenog pod pokroviteljstvom Općine Motovun i Župe svetoga Stjepana održan je kolokvij s temom „Bratovštine u Motovunu i Kaldiru s pravnog, povijesnog, gospodarskog, kulturološkog i muzikološkoga gledišta”.

Motovunski načelnik Tomislav Pahović i doc. dr. sc. Ivan Milotić u uvodnom su obraćanju istaknuli važnost i vrijednost kolokvija koji se održava drugu godini zaredom i okuplja niz stručnjaka s različitih područja s ciljem da se s različitih gledišta razjasne i vrednuju važni dijelovi motovunske povijesti i ovdašnje Crkve. Posebno se istaknulo važnost i zasluge bratovština u životu Motovuna i Kaldira sve do polovice XX. stoljeća kao uzor pobožnosti, dobročinstva, socijalne zaštite potrebitih i doprinosa razvoju lokalne zajednice.

U prvome izlaganju doc. dr. sc. Ivan Milotić govorio je o rimskim kolegijima propitujući ih s pravnoga gledišta kao uzor za formaciju srednjovjekovnih bratovština. Mr. iur. can. Martina Laković izlagala je o uređenju bratovština u kanonskom pravu u tri povijesne faze: od početaka kršćanstva do Tridentinskog koncila, od Tridentinskog koncila do donošenja Zakonika kanonskog prava 1917. te od 1917. do Zakonika kanonskoga prava iz 1983. godine koji je i danas na snazi. Pri tome je iscrpno anlizirala brojne oblike vjerničkih udruženja i društava odredivši pritom ulogu bratovština.

Domagoj Peranić, dipl. iur. analizirao je njihove statute, posebno tehniku i metodu njihove izrade, funkciju, strukturu, odobravanje od crkvenih vlasti, ali i ulogu statuta za poznavanje crkvenih, društvenih i gospodarskih prilika Motovuna i Kaldira.

Opći dio kolokvija zaključila je Anamarija Livaja, mag. iur. s izlaganjem o bratovštinama s gledišta pravnog poretka RH. Ona je analizirala kako bi se koncept bratovštine mogao uklopiti u ststav pravne osobnosti koje poznaje hrvatsko pravo (udruga, ortaštvo, trgovačko društvo) te je zaključila da niti jedan od postojećih oblika u cijelosti ne zahvaća složen sadržaj bratovštinske djelatnosti i organiziranja.

Muzikološki doprinos poznavanju motovunskih bratovština dao je dott. David Di Paoli Paulovich koji je, osim izlaganja, izvodio skladbe motovunskih bratovština, a koje je zapisao tijekom 25-godišnjega rada. Pritom je ukazao na bratovštineske procesije, njihove rute i specifičnosti s posebnim naglaskom na pjesmama koje su pjevale.

Izlaganje o motovunskim i kaldirskim bratovštinama u vizitacijskim spisima porečkih biskupa priredio je dr. Livio Prodan koji je minuciozno i iscrpno analizirao 28 bratovština, njihove crkve, postignuća i probleme uz nemjerljiv doprinos ubiciranja svake od porušenih bratovštinskih zdanja.

Tomislav Sadrić, mag. iur., priredio je izvornike i prijevode napoleonskih akata o oduzimanju bratovštinske imovine i ukidanju bratovština te je zatim, na temelju Franciskanskog katastra iscrpno, s kartografskim prikazima, pratio sudbinu bratovštinske imovine u Motovunu i Kaldiru nakon u razdoblju nakon Napoleonove vlasti.

Denis Visintin, prof., predstavio je gospodarsko stanje ovdašnjih bratovština govoreći o različitim povijesnim izvorima te posebno ukazujući na akte Pokrajinskog sabora Makrogrofovije Istre. Kolokvij su zaključili doc. dr. sc. Ivan Milotić iščitavanjem odluka motovunskog općinskog vijeća iz XIV. stoljeća koje su donesene glede bratovština, a zatim je Gianfranco Abrami, suradnik rovinjskoga Centro di ricerche storiche, održao izlaganje popraćeno fotografijama o znamenju bratovština u crkvenoj arhitekturi i umjetnosti u Istri.

Sudionici kolokvija izrazili su zadovoljstvo njegovim visokim znanstvenim dosegom, interdisciplinarnošću pristupa, jedinstvenim temama, plodovitim raspravama te ustvrdili kako je ovo izniman doprinos pravilnom vrednovanju povijesti i kulture Motovuna i Kaldira te njihove povezanosti s Crkvom. Ovom prilikom predstavljen je zbornik s 1. motovunskog kolokvija, održanom 2014., koji ima međunardno uredništvo i recenzije. Najavljeno je, također, objavljivanje zbornika s ovogodišnjeg kolokvija uz želju svih da se kolokvij s nekom drugom temom po treći put uzastopce održi i dogodine, izvijestili su iz Motovuna.

ipress.rtl.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.