Održan četvrti Pazinski radioamaterski vikend

Radioklub „Pazin“ u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom od 29. studenog do 01. prosinca 2019. godine organizirao je četvrti po redu kamp za mlade iz cijele Hrvatske pod nazivom “Pazinski radioamaterski vikend za djecu i mlade 2019”. Polaznici kampa bila su djeca viših razreda osnovne škole i mladi srednješkolskog uzrasta, odnosno oni koji žele upoznati radioamaterizam i tehničku kulturu, te oni koji već imaju iskustvo, ali žele proširiti svoje znanje.

U kampu je sudjelovalo 21 mladih polaznika iz Pazina, Zagreba, Ozlja, Zadra, Kaštela koji su u početničkoj i naprednoj skupini pod vodstvom mentora u tri dana naučili osnove radioamaterizma, ali i detalje o radiooperaterstvu, rada na radiouređaju, radioamaterskim natjecanjima, izradu aplikacija za učenje morse-ovog koda, te izradu fizičkog sklopa modela rotora antene primjenom Arudina. Predavači i voditelji bili su Hrvoje Horvat, Franko Bertoša, Marko Pernić, Ivan Guštin, Dominik Anđelini i Marko Češić, dugogodišnji radioamateri i voditelji projekata i edukacija. Predavanja i prezentacije održavale su se u prostorijama Radiokluba „Pazin“, dok su praktični dio polaznici odrađivali na natjecateljskoj lokaciji Radiokluba „Poreč“ na Tićanu.

Na otvorenju je Marko Češić, upoznao polaznike s programom i objasnio im što će raditi i kako će provesti vikend u Pazinu. Biti će tu predavanja, rada na radiouređaju, programiranja, izrade rotora pomoću arduino računala, i slično. Od Hrvoja Horvata polaznici su naučili i čime se sve bave radioamateri, što je sve u prošlosti radio Radioklub „Pazin“ i što su trenutne aktivnosti u koje bi se mogli uključiti. Do odlaska na spavanje polaznici i polaznice su vrijeme proveli učeći pravila ponašanja na radiovalovima i osnove radioveze, simulirali su radioveze, a naučeno su praktično isprobavali na ručnim radiouređajima. Marko Češić je svakom polazniku predao vlastiti mobilni radiouređaj (popularni Walkie-Talkie).

Subotnje jutro za početnike je započelo s predavanjem o radiokomunikacijama, te predavanjem o osnovama elektroničkih sklopova, njihovom crtanju i simuliranju u TinkerCAD-u, upoznavanje s Arduinom, programiranje Arduina u Scratchu i korištenje simulatora, a zadatak je bio izrada fizičkog sklopa modela rotora antene primjenom Arduina i servo motora.
U popodnevnim satima napredni su sudionici krenuli s aktivacijom u eteru, korištenjem oznake 9A0HRS i održavanjem stvarnih radio veza s radioamaterima iz cijelog svijeta s natjecateljske lokacije na Tićanu kraj Zvjezdarnice Višnjan. Početnici su se u međuvremenu upoznavali s AppInventorom i izradom Android aplikacije za učenje Morseove abecede.

U svega nekoliko sati napredniji su polaznici u eteru odradili više od 200 radioveza na 7 i 14 MHz, dok su počenici nastavili s izradom i drugih Android aplikacija, poput onih za pogađanje brojeva, slanje SMS-ova, rotaciju slika i slično, pa čak i druge teme koje ove godine uopće nisu bile na dnevnom redu poput 3D crtanja i printanja.

I u nedjelju se odmah krenulo radno i aktivno. Nakon zasluženog noćnog odmora, učenici su ranim jutrom krenuli na natjecateljsku lokaciju, gdje u neki odradili svoje prve veze u eteru, a sve skupa se u nekoliko sata odradilo novih 300 veza, ovaj puta sa posebnom oznakom 9A0YOTA – čime se sudjelovalo u međunarodnoj aktivnosti mladih u eteru – YOTA month – Youngsters On The Air. Ukupno je tijekom vikenda odrađeno 500 radioveza među kojima se, uz mnoštvo Europljana, javilo i više desetaka Amerikanaca i Kanađana, a od zanimljivijih veza su pozivi iz Libanona i malog Gibraltara.

Nakon ručka uslijedio je online ispit znanja u svrhu ponavljanja naučenog gradiva na kojemu su, kao i na ostalim aktivnostima, učenici skupljali bodove. Svima su svečano dodijeljene i diplome za uspješno sudjelovanje na Pazinskom radioamaterskom kampu.

Tijekom svih svojih aktivnosti, učenici su mogli svojim znanjem, zalaganjem i trudom osvojiti bodove. Za one s najbolje organizatori su pripremili vrijedne nagrade koje su im podijeljene na samom završetku Pazinskog radioamaterskog vikenda.

Voditelji kampa zahvaljuju se polaznicima, članovima Radiokluba „Pazin“ i svim podupirateljima koji su pridonijeli realizaciji ovog poučnog, zabavnog i zanimljivog druženja.

Organizatori:
Hrvatski Radioamaterski Savez
Radioklub „Pazin“

Više o aktivnostima s radioamaterskog vikenda može se pronaći na Facebook stranici Radiokluba „Pazin“ https://www.facebook.com/RadioklubPazin

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.