Održan edukativni simpozij “Bolje zgrade za ljude”

U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, čiji je član i Grad Pazin, 16.11.2017. s početkom u 13.00 sati održan je edukativni simpozij namijenjen prvenstveno arhitektima i inženjerima građevine, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti.

Simpozij je započeo govorom gradonačelnika Renata Krulčića koji je pozdravio sve prisutne i istaknuo važnost simpozija koji je u skladu s vizijom Grada Pazina te je u tom pogledu i najavio održavanje energetskih dana u lipnju 2018. Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Pazina, Elvis Kliman, koji je između ostalog i član radne grupe na Life SEC Adapt projektu napomenuo je da ju u skladu s temom simpozija u sklopu projekta u tijeku i izrada Plana prilagodbe klimatskim promjenama gdje će biti potrebno uvrstiti i mjere prilagodbe na lokalnoj razini.

Osim Grada Pazina, simpozij “Green talks” su podržali i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji su predstavnici govorili o sufinanciranju energetske obnove javnih i stambenih zgrada iz EU fondova te o programima sufinanciranja FZOEU-a.

O novitetima u zakonskoj regulativi, a vezanim za niskoenergetske zgrade i troškovno – optimalna rješenja njihove izgradnje, govorila je gđa Željka Hrs Borković kao predstavnica Hrvatske udruge energetskih certifikatora nakon čijeg izlaganja su bile prezentirane teme “Healthy Home Barometar”- kako zgrade utječu na zdravlje njihovih korisnika (Jasna Jelinek, Velux Hrvatska d.o.o.) te “Igra li se Europa vatrom” gdje je Anđelka Toto Ormuž ispred organizacije Fire safe Europe predstavila njihovo zalaganje za povećanje sigurnosti zgrada u smislu zaštite od požara.

U drugom bloku predavanja prezentirane su teme “Zdravo i sigurno stanovanje počinje od temelja” (Tanja Herr, Fibran Nord), “Nije sve tako sivo” (Ivana Lalin, Holcim Hrvatska d.o.o.) te “Dugotrajnost ravnih krovova”.

Cilj simpozija je bila i promocija globalne kampanje Svjetskog savjeta za zelenu gradnju – Advancing Net Zero – kojoj je cilj povećanje broja net zero carbon zgrada do 100% do 2050. godine o čemu više možete pročitati ovdje.

 

4 komentara na “Održan edukativni simpozij “Bolje zgrade za ljude””

 1. bronx napisao:

  crni humor
  pogotovo kad prošetaš od kaštela zgoron po buraju
  cijela istra se diči starogradskom jezgrom u svakom gradu osim u našem
  tu je ona-sramota

  1. Anonimno napisao:

   U tijeku je projekt obnove starogradske jezgre, ali treba bit svjestan da su skoro sve te zgrade u privatnom vlasništvu. Ja ne bin bija sretan da se z mojin šoldima obnavlja bilo čija privatna kuća makar bila u starogradskoj jezgri (pogotovo dok je grad u deficitu), ali ovo će valjda bit financirano iz EU fondova.

   1. škatula napisao:

    raj bin da mojin šoldima obnavljaju zgrade u staroj jezgri pazina nego da uhljebljuju neradnike i nesposobnjake.

 2. Johny Bravo napisao:

  Bravo :-) Ovo mi je fora da je “u tijeku i izrada Plana prilagodbe klimatskim promjenama gdje će biti potrebno uvrstiti i mjere prilagodbe na lokalnoj razini.” Naš ce se Zip line onda lako prilagodit i postat Ski lift, a predlazen da se Beranska vala zajno sad, dok je još suha malo produbi da nan moru prit “cruiseri” :-)

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.