Održan seminar o natječaju za sredstva iz SAPARD-a

foto: Glas IstreU prva dva natječajna kruga primljeno je ukupno 97 zahtjeva, a odobreno je samo 29 projekata, čija je vrijednost 208 milijuna kuna. U trećem krugu na raspolaganju je još 58,5 milijuna kuna, a ukoliko se sav taj novac ne uspije dodijeliti, moguće je za otprilike godinu dana očekivati i četvrti natječajni krug.

Seminaru se odazvalo malo slušatelja

U povodu nedavnog raspisivanja trećeg kruga natječaja za europski program poticaja razvoja ruralnog prostora SAPARD, u Pazinu je u ponedjeljak održan cjelodnevni seminar za predstavnike zainteresiranih poljoprivrednih tvrtki, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, općina i gradova, te konzultantskih agencija i tvrtki. Iako se, s obzirom na slab odaziv potencijalnih istarskih korisnika u prva dva natječajna kruga, raspisivanje trećeg dugo i željno očekivalo, seminar je privukao jedva dvadesetak zainteresiranih slušatelja, i to s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Suorganizirali su ga Agencija za ruralni razvoj Istre, Istarska županija, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te Centar za europske pretpristupne procese Hrvatske udruge poslodavaca.

Nepotpuna dokumentacija čest razlog odbijanja

Uvodno izlaganje održao je Jakša Petrić iz hrvatske SAPARD agencije pri Ministarstvu poljoprivrede, izvijestivši da je u prva dva natječajna kruga primljeno ukupno 97 zahtjeva, od kojih je odobreno samo 29 projekata. Najčešći razlog odbijanja je nepotpuna dokumentacija i treba računati s time da se ona ne može naknadno prilagati, upozorio je Petrić. Ukupna vrijednost 29 odobrenih projekata iznosi 208 milijuna kuna, a od toga je 87 milijuna pokriveno potporama odobrenim iz SAPARD programa. U trećem natječajnom krugu na raspolaganju je još 58,5 milijuna kuna, a ukoliko se sav taj novac ne uspije dodijeliti, moguće je za otprilike godinu dana očekivati i četvrti krug.

Treći krug natječaja za SAPARD otvoren je 19. veljače, krajnji rok za prijavu je 3. travnja, a prioritet za razmatranje i dodjelu sredstava imaju oni koji se ranije prijave. Ovim se natječajem dijele neutrošena sredstva za tzv. mjere 1 i 2 u sklopu SAPARD programa, odnosno za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, te za unapređenje prerade i trženja poljoprivrednih i ribljih proizvoda. Korisnici natječajnih sredstava mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva te obrtnici i pravne osobe registrirane za obavljanje djelatnosti za koju podnose prijavu. Iako je procedura prijave na natječaj i dalje prilično komplicirana, birokratski stroga i s puno detalja, u odnosu na prvi i drugi krug natječaja uvedena su neka manja pojednostavljenja i olakšice.
U nastavku seminara Dragan Jelić i Marko Mrkalj iz Centra za tehnološki razvoj u Slavonskom Brodu predstavili su nekoliko projekata koji su prošli na natječaju SAPARD-a, poput izgradnje i opremanja farme pilića, ili izgradnje farme za tov svinja; Kristijan Mavrek iz Razvojne agencije Grada Čakovca predstavio je također prihvaćeni projekt izgradnje i opremanja farme i hladnjače, a Josip Bacinger iz tvrtke Bercon prikazao je primjer izrade poslovnog plana za prvu mjeru SAPARD-a. Jedini istarski projekt koji je u prva dva kruga natječaja dobio sredstva SAPARD-a, pogon za preradu tartufa tvrtke Zigante Tartufi, predstavio je Lovro Benčević iz tvrtke Ekoruris, a ta je tvrtka izradila i prijave za projekte objekata za preradu voća i povrća te za obradu otpada životinjskog porijekla.

Do isteka natječaja dvadesetak dana

U drugom dijelu seminara predstavnici Erste banke i Hrvatske banke za obnovu i razvitak govorili su o mogućnostima suradnje s bankama pri kandidiranju za sredstva SAPARD-a, odnosno osiguranju dokaza o obaveznom polovičnom udjelu vlastitih sredstava kroz bankovna jamstva. U sklopu seminara predstavljeni su i AZRRI-jevi projekti suradnje s europskim partnerima AMAMO i Ruraltour, a na kraju je Tugomir Majdak iz Ministarstva poljoprivrede govorio o nastavku SAPARD programa u 2009. godini kroz budući program IPARD.

Od Gracijana Preklja, direktora AZRRI-ja, saznajemo da trenutno u Istri postoji samo jedan ozbiljan kandidat za SAPARD-ov natječaj, međutim on još nema građevinsku dozvolu za farmu mliječnih krava koju kani graditi u Boljunskome Polju, a bez te dozvole nije moguće pripremati ni ostalu dokumentaciju za prijavu na natječaj. Do isteka natječaja svega je dvadesetak dana, pa se pomalo postavlja pitanje čemu ovaj seminar u ovo vrijeme (dvadeset dana nakon raspisivanja natječaja). Naime, oni koji su se pripremali za javljanje na natječaj (Prekalj ističe da možda, kao što je to bio slučaj s tvrtkom Zigante Tartufi, ima potencijalnih korisnika koji sami pripremaju dokumentaciju) već su dobro proučili proceduru i seminar usred natječajnog roka nije im potreban; dočim oni koji se premišljaju pa bi ih ovakav seminar trebao ohrabriti – definitivno nemaju vremena da u zadanom roku pripreme cjelovitu dokumentaciju. Slušanje ovakvih seminara (osim što predstavlja programsku obvezu državnih i drugih agencija i službi uključenih u provođenje programa SAPARD) može eventualno koristiti nekome tko se kani javiti na neki budući natječaj, recimo dogodine – ili na mogući četvrti krug SAPARD-a ili na prvi krug IPARD-a, što već bude bilo na raspolaganju, i to ako se pripremati počne odmah sada.

Davor Šišović
Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.