Održan trening interventne jedinice za djelovanje u katastrofama

U Pazinu su od 17. do 19. svibnja 2012. održani treninzi županijske interventne jedinice za djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama. Ona se sastoji od 35 članova, većim dijelom volontera i nekoliko djelatnika društava Crvenog križa koja djeluju na području Istarske županije.

U četvrtak, 17.svibnja, održan je trening organizacije smještaja koji se sastojao od teroetskog i praktičnog djela. U praktičnom djelu, postavljeno je mini šatorsko naselje na platou hotela Lovac. U petak, 18.svibnja, djelatnici Crvenog križa bavili su se operativnim planom DCKIŽ za djelovanje u katastrofama, a u praktičnom djelu izvedena je vježba primjene istog na zamišljenom događaju. U subotu, 19.svibnja, održana je edukacija i vježba o korištenju radio veze u slučaju većih nesreća i katastrofa.

Navedeni treninzi samo su dio edukacijske cjeline koju su dužni proći članovi interventne jedinice i koja se na području Istre provodi posljednje dvije godine otkad je i formirana jedinica.

Unutar jedinice, pojedini članovi osposobljeni su i podijeljeni u manje timove za specifične poslove koje Crveni križ obavlja u slučaju većih nesreća i katastrofa – organizaciju smještaja, psihosocijalnu podršku, obnavljanje obiteljskih veza, prvu pomoć, osiguranje pitke vode i promociju higijene, te organizaciju prihvata i distribucije humanitarne pomoći.

Osim na području Istarske županije, dio članova jedinice na raspolaganju je Hrvatskom Crvenom križu za djelovanje u drugim krajevima Hrvatske, te za djelovanje u međunarodnim timovima i njihovim misijama, javljaju iz Društva Crvenog križa.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.