Održan znanstveno-stručni skup na temu aplikacije zidnog (fresko) slikarstva

draguc.jpgZnanstveno-stručni skup, održan u okviru projekta REVITAS II, okupio je u petak 11. rujna, u Kući fresaka u Draguću, višestruko nagrađivane međunarodno priznate arhitekte. Oni su se bavili prezentacijom i promišljanjem reinterpretacije u prostoru materijalne i nematerijalne baštine vezane uz zidno slikarstvo, bilo da se radi arhitektonskim elementima na freskama bilo u vidu crkvica s freskama kao tipične vizure unutrašnjosti srednjovjekovnih starogradskih jezgara Istre u cilju promocije fresko slikarstva putem revitalizacije zaleđa kroz mikro prostorne intervencije.

Autori su, uz osvrt na svoje dosadašnje iskustvo, prezentirali viđenje revitalizacije prostora unutrašnjosti Istre kroz prijedloge malih prostornih intervencija, izdvojenih turističko-kulturnih atrakcija, polimorfnih multifunkcionalnih niskobudžetnih otvorenih ‘objekata’ – nadstrešnica, odmorišta, zakloništa, postaja, vidikovaca, info-punktova, odnosno mješovitih suvremenih tipologija, koji su predstavljeni na izložbi.
Na izložbi postavljenoj u kongresnoj dvorani Kuće fresaka mogla su se vidjeti zanimljiva rješenja, intervencije u krajolik, ruralni i urbani prostor središnje Istre.

Na izložbi pod naslovom Istarska žarišta predstavljeni su sljedeća rješenja radova i autora:

Takaharu & Yui Tezuka
Atelier Tezuka Architects (Tokyo, Japan)
Lokacija Svetvinčenat na trgu pred kaštelom projektirali su nadstrešnicu u obliku amfiteatra čije središte može poslužiti za dječju igru.

Yoshiharu Tsukamoto & Momoyo Kaijima
Atelier Bow-Wow (Tokyo, Japan)
Lokacija Grimalda, vidikovac koji obuhvaća i uređenje trga pred crkvom

Anna Popelka & Georg Poduschka
Atelier PPAG Architects (Wien, Austria)
Lokacija Buzet rotor u Buzetu pred hotelom Fontana projektirali su instalaciju koja se bavi vizurama i kadriranjem naselja,

Autor Florian Riegler & Roger Riewe
Atelier Riegler Riewe Architekten (Graz, Austria)
Lokacija Buzet osmislili su minimalističku instalaciju u dolini rijeke Mirne koja upućuje na zaboravljeni rudnik Minjeru.

David Mikhail & Annalie Riches
Atelier Mikhail Riches (London, UK)
Lokacija Draguć nadstrešnica odnosno autobusnim stajalištem.

Andreas Lichtblau & Sigrid Verhovsek
Atelier TU Graz (Graz, Austria)
Lokacija / Località / Location / Lokacija
Svetvinčenat projekt šetnice pod drvoredom badema

Vinko Penezić & Krešimir Rogina
Atelier Penezić & Rogina architects (Zagreb, Hrvatska)
Lokacija Vodnjan Vinko Penezić i Krešimir Rogina projektirali su sinegdohu na ulazu u Vodnjan, kao novi simbol grada.

Emil Daus načelnik Općine Cerovlje zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju u ovom projektu, a posebno Yoshiharu Tsukamotu i Davidu Mikhailu koji su napravili simpatične projekte za lokalnu zajednicu u Grimaldi i Draguću.

Pročelnik za kulturu i voditelj projektne aktivnosti REVITAS II Vladimir Torbica naglasio je kako je ovo važan projekt za oživljavanje središnje Istre kroz kulturu i turizam. Istaknuo je i da svime dosad realiziranim ovaj projekt opravdava sva uložena sredstva.

Na kraju je na gradskom trgu u Draguću predstavljena instalacija pod naslovom “Istarska žarišta” veličine 2x2x3 metra, nastala kao autorski rad Tezuka Architects iz Tokija i Penezić & Rogina iz Zagreba, a napravljena je u tvrtci FunderMax.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.