Održana 18. smotra folklora sjeverne i središnje Istre

Sinoć je u Marušićima održana 18. smotra narodne glazbe Bujštine, Buzeštine, Ćićarije i Pazinštine koja je okupila više od 130 pkesača, svirača i pjevača iz ovih područja. Program koji se održavao na vanjskoj pozornici doma kulture u Marušićima, u parku skulptura, pratilo je pedesetak posjetitelja, zaljubljenika u istarsku narodnu glazbu i tradiciju.

Pazin su na smotri predstavljali članovi Folklornog društva Pazin. Keti Aničić i Marko Pernić otvorili su smotru izvedbom Mantinjade na roženice, dok su se plesači predstavili s dva plesa: starom polkom uz pratnju Gorana Farkaša na violin i Marka Pernića na bajs, te najpoznatijim istarskim plesom balunom uz pratnju Gorana Farkaša na mih. Valentina Vitas nastupila je sama izvedbom polke na mih.

Osim pazinaca, tu su bili nama najbliži Kumpanija Kosirići koja je također otplesala balun uz pratnju miha, te Gunjci Mikule Gologoričkega iz Gologorice, koji su odsvirali dvije skladbe. Pokret za kulturu Umag, zajedno sa svojom vokalnom sekcijom iz Babići predstavili s, uz pratnju trija Šaltin, Sette passi i polku, i otpjevali, na dijalektu, dvije tradicionalne pjesme, karakteristične za Umaško područje.

Ono po čemu je smotra specifična je i to da je to jedina prilika da se čuje tipično pjevanje karakteristično za Ćićariju – bugarenje. Trojica bivših stanovnika Ćičarije, Žmak Josip (Bepo), Šverko Anton (Tonić) i Ziraldo Zorko, sadašnji stanovnici Bujštine, uvijek se za ovu prigodu okupe i zapjevaju Oj javore, moj zeleni bore, pa su to učinili i sinoć. Nakon njih uslijedili su predstavnici folklora iz Žejana, koji su i ove godine otplesali ples uz pratnju cindre – oblika tamburice s dvije unisono ugođene žice. Osim već spomenutih pjevača, publika je imala priliku čuti i obitelj Sirotić u sastavu Dorijana Legović, Dijana Banko i Anđelina Banko.

Nakon susreta uslijedila je zajednička večera, nakon koje su se sudionici družili uz pjesmu i svirku.

Cilj ovog susreta je njegovanje izvornog glazbenog i plesnog stvaralaštva Istre, čime se potiče istraživačka aktivnost, kvalitetnije promišljanje izvornosti
naše glazbene baštine i njena bolja valorizacija. Stručni žiri u sastavu Vlado Pernić, Pino Knapić i Bruno Krajcar sastali su se nakon smotre kako bi odabrali najbolje izvođače (folklorna društva i pojedince) koji će 14. kolovoza predstaviti te iste plesove, pjesme i svirke na središnjoj 45. smotri narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u Pazinu.

MP / iPazin.net

1 komentara na “Održana 18. smotra folklora sjeverne i središnje Istre”

  1. vuvu napisao:

    festival vuvuzela!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.