Održana 4. sjednica Skupštine Istarske županije

U Spomen domu, u Pazinu, danas je održana 4. po redu sjednica Skupštine Istarske županije, s dnevnim redom od 19 točaka.

Na aktualnom satu vijećnica Nevija Poropat izrazila je žaljenje zbog neugodnosti koje su obilježile svečanu sjednicu Skupštine, održane u Pazinu povodom Dana Istarske županije. Istarski župan naglasio je kako se radilo o neprimjerenom i neprikladnom ponašanju kojim su pojedinci iskazali nepoštivanje prema najvišem predstavničkom tijelu Istre. Župan Flego je kazao kako mu je najvažnije snažna poruka koju je Predsjednica u Pazinu poslala Vladi vezano uz nužnost decentralizacije Hrvatske te da je istaknula Istru kao primjer uspješne regije. O tome se, dodao je župan, najmanje piše i govori.

Odgovarajući na pitanje o sufinanciranju prijevoza učenicima srednjih škola, župan Flego je rekao kako smatra da bi puno toga trebalo biti besplatno, poput obroka u školi, članarine u sportskim klubovima, prijevoza itd. Međutim, nastavio je župan, svjedočimo kontinuiranom trendu gubitka proračunskih sredstava uslijed opetovanih izmjena poreznih zakona. Župan je podsjetio kako Istarska županija izdvaja značajna sredstva za školstvo iznad standarda, koja primjerice u 2017. godini iznose 3,8 milijuna kuna.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine našli su se i Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2017. godinu te Izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine.

Govoreći o izvršenju Proračuna, župan je podsjetio kako je već drugu godinu za redom Proračun Istarske županije izrađen po izmijenjenoj obvezujućoj metodologiji Ministarstva financija te su u njega uvršteni svi prihodi i primici, te rashodi i izdaci županijskih proračunskih korisnika. U prvom polugodištu 2017. godine donesene su i Prve izmjene i dopune Proračuna Istarske županije i to 27. ožujka 2017. kojima je Proračun uvećan za 23.650.000,00 kn te iznosi 1.253.650.000,00 kn. Dio koji se odnosi na Istarsku županiju iznosi 225.348.140,27 kuna ili 18% ukupnog predloženog objedinjenog proračuna, a dio koji se odnosi na korisnike 1.028.301.859,73 kune, odnosno 82%.

Osvrnuvši se na pojedine stavke polugodišnjeg izvršenja, poput prihoda i rashoda, poreza i donacija, župan Flego je zaključio kako je u prvih šest mjeseci, Proračun bio „stabilan i solventan, osiguravao je odgovorno poslovanje županijske uprave, brzo i kvalitetno rješavanje zadataka, dostupnost informacija, te otvorenost i transparentnost rada“.

Što se tiče, pak, polugodišnjeg izvješća o radu župana, Flego je kazao kako su realizirani brojni projekti od iznimne važnosti. Kao i ranije, smatra, odgovoran, sustavan i održiv rad, zajedništvo i dobra suradnja rezultirali su odličnim rezultatima na gotovo svim područjima.

Na području gospodarstva, župan je izdvojio kao najznačajnije projekte: program kreditiranja istarskih poduzetnika s fondom od 60 milijuna kuna, 35 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja su LAG-ovi dobili iz Programa ruralnog razvoja za pomoć istarskim poljoprivrednicima, kao i odobrenih 42 milijuna kuna istarskim LAGUR-ima za Lokalne razvojne strategije u ribarstvu od strane Ministarstva poljoprivrede.

„Istra je nastavila bilježiti rekordne rezultate u turizmu, te je zabilježena je zabilježen značajan porast zaposlenosti“, istaknuo je župan dodajući kako je u mjesec dana Istra povukla 114 milijuna kuna iz EU fondova za 3 vrijedna projekta: za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opće bolnice Pula; za projekt revitalizacije Istarskih kaštela te za proširenje Studentskog doma Pula, odnosno za gradnju i opremanje novog paviljona.

Također, podsjetio je i na druge važne projekte poput izgradnje sustava navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka, otvorenje prve medicinsko-terapeutske plaže na Jadranu u Rovinju, dogradnju Doma za starije i nemoćne osobe „Domenico Pergolis“ u Rovinju, i ulaganja u školsku infrastrukturu diljem Istre.

„Iako sam ovom prilikom izdvojio samo neke od najznačajnijih projekta, sa zadovoljstvom mogu ustvrditi da smo u prvoj polovici ove godine uspješno realizirali većinu ciljeva. Naš uspjeh potvrđuje da znamo upravljati vlastitim razvojem, da znamo pripremati i uspješno realizirati europske projekte te provoditi zacrtanu politiku koja je dugoročna, strateška, i održiva“, zaključio je istarski župan Valter Flego.

Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Istarske županije za 2017. godinu i Izvješće o radu župana Istarske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine usvojeni su jednoglasno.

regionalexpress.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.