Održana 45. smotra narodne glazbe i plesa Istre

Svirka na roženiceSinoć su posjetitelji velike dvorane pazinskog spomendoma mogli vidjeti pregled tradicionalnih plesova, pjesama, instrumenata, svirki i nošnji iz svih dijelova Istre. Dvjestotinjak izvođača, što pojedinaca, što folklornih društava i grupa, koji su svoj nastup zaslužili njegovanjem tradicije i svojom kvalitetom, nastupili su u četrdesetak točaka.

Smotru su mantinjadom otvorili Dino Batelić i Masimo Knapić iz RKUD “Rudar” iz Raše, nakon čega su voditelji, Vladimir Pernić i Mirjana Pavletić, publiku uveli u trosatnu manifestaciju folklora.  Zamjenik gradonačelnika Grada Pazina, Ivica Gržinić, pozdravio je sve prisutne i zahvalio im se na dolasku, a pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Vladimir Torbica, istaknuo je kako mu je drago što se smotra održava kontinuirano već 45 godina, pogotovo zato što su istarska ljestvica i pjevanje na tanko i debelo prošle godine uvršteni u UNESCOvu listu nematerijalne kulturne baštine.

Domaćini, Folklorno društvo Pazin, na početku su programa izveli staru polku, uz pratnju gunjaca Gorana Farkaša na violini i Marka Pernića na bajs, dok su ubrzo zatim Goran Farkaš i njegova baka Marija Družetić na tanko i debelo zapjevali “Jene mi noći”. Osim ovog folklornog društva, nastupila su još društva “Kumpanija Kosirići” iz Tinjana, KUD “Uljanik” iz Pule, pjevači i plesači Zajednice Talijana iz Galižane, društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva “Mendula” iz Medulina, KUD “Rudar” iz Raše, Kumpanija Mikule Gologoričkog iz Gologorice, KUD “Stjepan Žiža” iz Rovinjskog sela, KUD “Matko Laginja” iz Sv. Lovreča, KUD “Cere” iz Cera, KUD “Mate Balota”iz Raklja, KUD “Ivan Fonović Zlatela” iz Kršana, te KUD “Barban” iz Barbana.

Od izvedenih točaka svakako treba istaknuti svirku na cindru koju svake godine svira Rado Cvetko Doričić iz Žejana,  a ovakve su smotre gotovo jedina prilika kada se svirka na ovaj instrument može čuti. Trio “Šaltin” iz Marušići, gdje se održala lokalna smotra za pazinštinu, buzeštinu, bujštinu i Ćićarinu, njeguju, načinom sviranja i pjesmama, svirku gunjaca, te ih svakako vrijedi poslušati. Na smotri je također bila i ženska vokalna skupina Lanišće, koja jedina u Istri izvodi Bugarenje – dvoglasno pjevanje specifično samo za područje Ćićarije.

Pjesmu “Daj mi mala ča si obećala” izveli su “Stari Roverci” – Mario Butković, Miho Orlić i Petar Orlić, koji su i pred četrdeset pet godina nastupili na centralnoj smotri narodne glazbe i plesa Istre. Jedini svirač na sopelicu bio je poznati istarski pjesnik i izrađivač instrumenata Drago Draguzet. Pred kraj programa nastupili su KUD “Ivan Fonović Zlatela” pjesmama na tanko i debelo i Kršonskim balunom kojega je, uz Nenada Fonovića i Đordana Viškovića na roženici svirao mladi predsjednik društva Zoran Karlić.

Sam tijek smotre bio je zanimljivo osmišljen – u svakom je trenutku na pozornici bilo jedno folklorno društvo, ispred kojeg su se izmijenili svirači i pjevači iz tog područja. Na izmjenu izvođača nije se puno čekalo, a pazilo se i na to da na pozornici nije dva puta isti instrument za redom. Iako mali broj posjetitelja, tek stotinjak, svaku je izvedbu nagradio velikim aplauzom. Možemo zaključiti da su organizatori, Pučko otvoreno učilište Pazin i organizacijski odbor smotre (na čijem je čelu Marija Ivetić), napravili dobar posao i zadovoljili zahtjeve posjetitelja. Jedina pritužba koja se od posjetitelja mogla čuti bila je ona na previsoku temperaturu i nedostatak klimatizacije u dvorani. Po završetku programa, izvođači su otišli na večeru u hotel Lovac.

Ove se godine slavi 100. obljetnica rođenja Slavka Zlatića, istaknutog hrvatskog etnomuzikologa, koji je, zajedno s Renatom Pernićem, pokrenuo održavanje smotri narodne glazbe i plesa Istre, te je tako ovogodišnja smotra narodne glazbe i plesa Istre posvećena upravo njemu.

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.