Održana 5. folklorna večer

Koncert FD PazinU velikoj dvorani pazinskog spomen doma sinoć je održana 5. folklorna večer u spomen Cvetku Benaziću i Jasenki Štefanić, preminulim dugogodišnjim voditeljima Folklornog društva Pazin. Domaćini su, zajedno sa svojim gostima KUD-om “Studenac” iz Nerezina i KUD-om “Uljanik” iz Pule program od sat i pol izveli pred tek devedesetak posjetitelja.

Koncert je otvorila dječja sekcija Folklornog društva Pazin otplesavši istarsku polku, uz glazbenu pretnju Keti Aničić na šurle, te balun, uz pratnju Valentine Vitas na mih. Uvježbala ih je njihova voditeljica Irena Šestan, kojoj je ovo bio prvi koncert, od kada je preuzela dječju sekciju.

Prvi gosti bili su KUD “Studenac” iz Nerezina. Društvo je na otoku Lošinju osnovano je daleke 1953. godine i od tada radi na očuvanju i prezentaciji nerezinskog izvornog plesa, pjesme i običaja. Jedini je izvorni folklor na području Grada Malog Lošinja. Ima oko 20-ak članova. Uglavnom nastupa na cresko-lošinjskom otočju tijekom turističke sezone pred brojnim gostima. U svojem prvom predstavljaju izveli su nerezinsku himnu “Oj, studenče”, te stari nerezinski ples “Milo – drago”.

Na pozornicu je nakon njih došao KUD “Uljanik” iz Pule, društvo koje je u posljednjih 10 godina imalo oko 650 nastupa u Hrvatskoj, ali i u većini europskih zemalja. U prvom izlazu predstavili su se prigorskim plesovima, uz instrumentalnu pratnju kontrabasa, bugarije, brača i harmonike.

Pazinski folkloraši zatim su predstavili svoju tamburašku sekciju koju čine Željko Farkaš i Ana Vrkašević na primu, Tone Sošić i Viktorija Knapić na braču, Guido Fabris na bugariji i Marko Pernić na kontrabasu. Oni su poslužili kao glazbena pratnja za plesove šibenskog zaleđa, koreografiji koju je postavila pokojna Jasenka Štefanić.

Svoju je premijeru na koncertima imala i vokalna skupina Veteranke, pod vodstvom Viktora Križanca, bivšeg predsjednika Folklornog društva Pazin. Oni uz pratnju harmonike triještine pjevaju pjesme iz svoje mladosti za koje, kako sami kažu, tekstove pronalaze na internetu.

Drugi je dio koncerta opet bio prepušten gostima. KUD “Studenac” izveo je pjesmu “Anica se matere molila” i ples “Račić”, noviji ples koji se plesao po cresko-lošinjskom otočju, dok se KUD “Uljanik” predstavio s bunjevačkim plesovima.

Predsjednik društva, Davor Zović, publici se obratio s nekoliko prigodnih riječi, te razmijenio poklone s predstavnicima društava koji su se odazvali pozivu da budu gosti na ovoj, petoj po redu folklornoj večeri.

Za kraj, domaćini su izveli splet istarskih plesova (staru polku, sette passi i rašpu) uz pratnju gunjaca koje su činili Marko Pernić i Goran Farkaš na violinama, Tone Sošić na klarinetu i Željko Farkaš na bajsu.

AR / iPazin.net

© iPazin.net portal 2001. - 2024.