Održana izvještajna skupština SUH-a Pazina

2Vrlo uspješnim ocijenjen je rad sindikata umirovljenika Hrvatske, SUH-a Pazin u prošloj godini na izvještajnoj Skupštini održanoj u petak, 11. travnja u hotelu Lovac. S tom ocjenom nisu se složili samo delegati na Skupštini već su riječi hvale,nakon što je izvještaj podnio predsjednik pazinske podružnice SUH-a Vjekoskav Sergo, imali i zamjenica gradonačelnika Mirjana Galant te čelni ljudi ovdašnje udruge umirovljenika Vinko Cerovac i HSU-a Pazina Vinko Stihović kao i Vladimir Buršić, predsjednik SUH-a na Županijskoj razini.

Lani je donesen novi zakon o mirovinskom osiguranju od kojeg su umirovljenici puno očekivali,ali bilo je malo sluha za prihvaćanje prijedloga SUH-a koji bi doveli do boljeg položaja te populacije. S obzirom na gospodarsku krizu u SUH-u Pazin se nije uspjelo povećati broj članova kojih ima 400-ak,ali su se druge planirane aktivnosti ostvarile pa i više od toga. U Pazinu ima oko 2.300 umirovljenika, a tu djeluju čak tri udruge koje ih okupljaju. Višekratno je isticano da sve tri usko i uspješno surađuju, redovno se održavaju koordinacije i dogovaraju aktivnosti što može biti primjer rada i za druge sredine.

U 2013. je održano sedam plesnih zabava s oko 700 učesnika, realizirano pet izleta s 250 učesnika, održano je pet međunarodnih susreta umirovljenika s kolegama iz slovenskog Kopra i talijanskog Portogruara, bilo je deset posjeta bolesnima u domovima, a s poklon paketima se išlo i u dom u Brkaču te pazinski Dnevno boravak. U kancelariji u Pazinu pruženo je preko tisuću usluga umirovljenicima koji dobivaju strane mirovine, a održavane su i razne radionice.

U planu i programu za 2014.koji je pročitala Gracijela Zović, zamjenica predsjednika akcenti su na nastavku aktivnosti posebno inzistiranju na gradnji doma umirovljenika u Pazinu što je projekt star godinama te suradnje s lokalnim vlastima za koju se vjeruje da će i dalje biti uspješna. Lani je od Grada Pazina za aktivnosti SUH-a Pazina odvojeno 4.150 kuna dok se ove godine očekuje devet tisuća kuna. Nastavit će se i s međunarodnom suradnjom, a Pazinci su pobratimljeni s SPI-CGIL iz Portogruara dok je ulaskom Hrvatske u Eu otvorena i mogućnost konkuriranja za sredstva iz europskih fondova pa se na tome treba više angažirati. Radit će se i na humanitarnim i socijalnim aktivnostima uz nastavak suradnje prvenstveno s Crvenim križom i Centrom za socijalnu skrb. Radit će se na organiziranju drugog tečaja informatike s Gradskom knjižnicom Pazina, nastaviti suradnja s LG galerijom te organizirati,ovisno o interese članova, kreativne radionice u prostoru SUH-a Pazina. Nastavit će se rad na izradi socijalne karte umirovljenika, radi će se i na organizaciji volonterstva, organizirati predavanja o zdravstvenim temama, surađivati s drugim udrugama te i dalje uspješno razvijati suradnju s Maticom umirovljenika i HSU-om Pazina.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.