Održana javna prezentacija idejnog projekta – Dom za starije osobe Pazin

2. ožujka 2018. godine u dvorani Istra u Spomen domu u Pazinu pred više od stotinjak zainteresiranih građana održana je javnaprezentacija idejnog projekta – Dom za starije osobe Pazin. 

Idejni projekt izradili su pazinski arhitekti AG studija d.o.o. Karlo i Emil Ivančić temeljem  projektnog zadatka kojeg je donio Radni tim za pripremu i provedbu projekta „Izgradnja Doma za starije osobe Pazin“ te ga jučer i prezentirali svim prisutnim građanima.

Izgradnju Doma za starije osobe Pazin kao prioritetni projekt u sklopu projekta Pazi(n) Proračun izglasali su građani Grada Pazina, što je u skladu s ciljem 3.1.3. Strategije razvoja Grada Pazina 2015-2020.

Dom je planirano izgraditi u prostoru bivše vojarne u Pazinu odnosno sadašnjeg Društvenog centra Veli Jože Pazin. Njegov kapacitet smještaja bio bi 100 korisnika, od čega bi 80 korisnika bilo smješteno u stacionaru, 10 korisnika u odjelu za Alzheimerovu demenciju te 10 korisnika u stambenom dijelu.

Planirano je razvijanje i izvaninstitucionalne skrbi pa su u sklopu projekta predviđeni zasebni prostori za potrebe Dnevnog boravka za starije osobe za 30-ak korisnika, te  je planirano osigurati uvjete za pružanje socijalne usluge pomoć u kući za 90 korisnika u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin.

Gradnja Doma planirana je u dvije faze. Prva faza obuhvaćala bi izgradnju kapaciteta za smještaj 52 korisnika te izgradnju svih zajedničkih dijelova (kuhinje i praone te pomoćnih prostora za osoblje koje pruža uslugu), dok bi druga faza obuhvaćala izgradnju kapaciteta za još 48 korisnika.

Procijenjeni troškovi gradnje Doma u prvoj fazi su 38.883,126,75 kuna (s PDV-om), a druge faze 10.967.035,75 kuna (s PDV-om). U 2018. godini planirano je izraditi glavni projekt zajedno s izvedbenim projektom, projektom unutarnjeg uređenja i opreme te projekt okoliša Doma za starije osobe Pazin.

U javnoj raspravi koja je uslijedila nakon prezentacije, građani su aktivno sudjelovali te postavljali pitanja i iznijeli osobna mišljenja. U zaključnom obraćanju Gradonačelnik je naveo da će Grad Pazin učiniti sve da se Dom za starije osobe Pazin izgradi kako bi se našim starijim sugrađanima osigurao bolji i kvalitetniji život kakav zaslužuju.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.