Održana javna tribina „Pomozite mi, i ja sam đak!“

2U četvrtak, 7. ožujka 2013., u hotelu „Lovac“ održala se javna tribina „Pomozite mi, i ja sam đak!“.

Javnoj tribini, uz gradonačelnika Grada Pazina Renata Krulčića, predsjednika Društva tjelesnih invalida Pazin Gracijana Turčinovića i Marije Ivić Kačan iz Ureda državne uprave Istarske županije, prisustvovali su i gosti predavači prof. dr. sc. Zrinjka Stančić iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i prof. Robert Cimperman iz Agencije za odgoj i obrazovanje Rijeka. Cilj je ove javne tribine bilo poboljšanje uvjeta obrazovanja djece s poteškoćama u razvoju.

Gracijano Turčinović, predsjednik Društva tjelesnih invalida Pazin, prisutne je srdačno pozdravio te istaknuo potrebu da se pomogne učenicima s teškoćama kako bi, uz našu pomoć, ostvarili svoj puni potencijal.

U svom je govoru gradonačelnik Renato Krulčić istaknuo kako Grad Pazin posebnu pažnju posvećuje učenicima s invaliditetom kako bi se što uspješnije integrirani u društvo.

Godine 2009. Grad Pazin je izdvojio 18.000,00 kuna za zapošljavanje prevoditelja znakovnog jezika, a krajem 2010. dalo suglasnost za financiranjem pomoćnika u nastavi. U godini 2010. sveukupno je izdvojeno 63.000,00 kuna, a u 2011. 92.000,00 kuna. U godini 2012. je između Grada Pazina, Društva tjelesnih invalida Pazin i Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije došlo do javno-civilnog partnerstva.

Zrinjka Stančić, profesorica s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, istaknula je kako joj je izrazito zadovoljstvo što su se na današnjem skupu sakupili predstavnici jedinica regionalne i lokalne samouprave, ali i roditelji učenika s poteškoćama, u interesu zajedničkog djelovanja za boljom budućnošću učenika.

U svojoj Power point prezentaciji profesorica Stančić je, između ostalog, istaknula međunarodne dokumente značajne za školovanje učenika s poteškoćama, ali i dokumente na nacionalnoj razini. Osvrnula se također i na proces prilagodbe, ali i na roditeljska očekivanja.

Govoreći o ulozi pomoćnika u nastavi, pojasnila je sva zaduženja pomoćnika, ali i naglasila da pomoćnik nikako ne smije biti etiketa učeniku, ali ni ograničenje, već samo voditelj u lakšem savladavanju školskih i svakodnevnih obaveza.

Pomoćnicima u nastavi omogućena je i dodatna edukacija, i to na Učilištu za obrazovanje odraslih IDEM, preko Natječaja za upis polaznika u program osposobljavanja za zanimanje (www.ucilisteidem.hr). Cijena edukacije je 3950,00 kuna, za što je omogućeno plaćanje u 3 rate. Edukacija traje 128 sati, na što 90 sati spada u nastavu, a 24 sata u vježbu te 10 sati na praktičnu nastavu.

Robert Cimperman iz Agencije za odgoj i obrazovanje nadovezao se na predavanje prof. Stančić naglasivši da je porastao broj pomoćnika u nastavi unazad par godina. Kao primjer naveo je grad Rijeku koji je 2009. godine imao svega 9 pomoćnika, a četiri godine kasnije, 2013. godine, ih ima čak 40-ak. Na kraju svog predavanja prof. Cimperman je podsjetio da se svijest o potrebi prilagodbe škole još uvijek nije ustalila u svijesti svih zajednica te da na tome treba poraditi.

Na stanje u Istarskoj županiji osvrnula se Marija Ivić Kačan iz Ureda državne uprave Istarske županije.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.