Održana je prva „Škola za matematičke sveznalice 2018.“

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin je od 4. do 6. travnja 2018. godine u Područnoj školi Sv. Petar u Šumi organizirala „Školu za matematičke sveznalice 2018.“. Projekt je realiziran uz financijsku potporu grada Pazina, te je na taj način omogućeno besplatno sudjelovanje prijavljenih učenika. Cilj projekta je popularizacija matematičkih i srodnih sadržaja, te kvalitetno provođenje dijela proljetnog odmora za dio učenike naše škole.

Prvobitni plan bio je okupiti dvadesetak nadarenih učenika od 4. do 8. razreda za matematičko područje, no interes učenika bio je puno veći. Prijavilo se 38 učenika kojima je omogućeno sudjelovanje u radu proljetne škole.

Radionice su vodile učiteljice škole Melita Stanić Šepić, Milica Fabris-Šilić, Nika Katerina Zidarić, Gordana Hrvatin i Livija Žufić.

Učenici su tijekom tri dana bili uključeni u rad 12 radionica te su posjetili Astronomski centar u Rijeci.

Prvog dana su svi učenici rad započeli origamijem. Korištenjem stare japanske tehnike izrađivali su fleksagon, žabu, psa, novčanik i pticu, pri čemu su koristili geometrijska znanja. U vođenju radionice za više razrede sudjelovala je i učenica 6. razreda Lana Berković.

Učenici su bili podijeljeni u grupe s obzirom na uzrast. U pojedinim radionicama rješavali su zadatke višestrukog izbora, upoznali program dinamičke geometrije GeoGebru te osnove Vedske matematike.

GeoGebra nudi brojne mogućnosti, a učenici su naučili kako nacrtati geometrijske objekte u ravnini i prostoru.

Vedska matematika je pradavni matematički sustav koji potječe iz drevnih indijskih spisa pod nazivom Vede, koje datiraju iz vremena preko 5000 godina u prošlost. Riječ Veda na sanskrtu, svetom jeziku hindusa u Indiji, znači znanje.

Navečer je u sportskoj dvorani održano natjecanje u kuglanju na matematički način.

Drugog dana, učenici su nastavili rješavati zadatke višestrukog izbora i problemske zadatke. Izrađivali su jednostavne programe koristeći micro:bitove (ispis teksta, crtanje slika, mjerenje temperature zraka, simulacija srca koje kuca i pedometra). U popodnevnim satima učenici su krenuli u „Potragu za blagom“ pomoću Q&R kodova. Dan je zaključen posjetom Astronomskom centru u Rijeci gdje je za učenike organiziran kviz znanja iz astronomije te projekcija filma „Povratak na Mjesec“ u digitalnom planetariju.

Trećeg dana, pridružili su nam Darko Suman, voditelj radionice M-bot i Nada Ćakić Dinić koja je za učenike pripremila fizikalne pokuse. Taj dan također je održano ekipno natjecanje u rješavanju zadataka višestrukog izbora i radionica o Dirichletovom principu (principu golubinjaka).

„Škola za matematičke sveznalice 2018.“ završena je evaluacijom rada i podjelom prigodnih nagrada.

 

© iPazin.net portal 2001. - 2024.