Održana press konferencija 16. Motovun Film Festivala

2Od kontroverze zvane Pussy Riot i kultnog Ulricha Seidla preko Iranca Makhmalbafa pa sve do najbolje trube svijeta Džamba Aguševa i klavijaturista Sigur Rosa Kjartena Sveinssona- sve to donosi 16. Motovun Film Festival.

Jutros je u kući za ljude i umjetnost, Laubi, održana press konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg 16. po redu Motovunskog filmskog festivala. Konferenciju je otvorio direktor festivala Igor Mirković koji je naglasio svoju ideju i želju da ovogodišnji festival svoje posjetitelje odcijepi od stvarnosti i odmori od sumorne svakodnevice. Mirković se obratio novinarima riječima: U godini ulaska u Europsku Uniju, naš smo glavni prateći program posvetili najvećoj europskoj manjini- Romima, pa tako naša Slobodna zona Motovun ima svoju Motovunsku mahalu- s hrpom filmova, pjesmama, uličnih događanja…Ove smo godine, dakle, odlučili “svirati za dušu”, odabrali smo filmove koji prijaju i vraćaju vjeru. Posebno smo ponosni na spisak nekonvencionalnih i hrabrih gostiju koje predvodi Mohsen Makhalbaf, iranski redatelj čiji je opus dobrim dijelom do danas zabranjen u njegovoj domovini a kojem MFF ove godine dodijeljuje nagradu Maverick.

Ovom prilikom predstavljen je i glavni program festivala te je najavljena mogućnost dodatnih malih iznenađenja u programu do početka festivala. Ovogodišnji program tradicionalno nudi najbolje od nezavisne filmske produkcije po izboru Jurice Pavičića i Milene Zajović koja je istaknula činjenicu da se kroz cijeli ovogodišnji glavni program smisleno provlači nota dobrog raspoloženja pa su u program uključene mnoge komedije, ali i dva vrlo aktualna dokumentarca te trilogiju velikog Ulricha Seidla koji će i gostovati na festivalu: U ovogodišnjem programu imamo niz filmskih atrakcija. Prije svega, tu je „Rajska trilogija“ velikog provokatora Ulricha Seidla, dobitnika najvećeg priznanja našeg festivala (Maverick of Motovun), koji će nam se ove godine pridružiti zajedno s glumicom iz svojeg poslijednjeg filma. Donosimo I nekoliko iznimno zanimljivih, provokativnih dokumentaraca, među kojima se izdvajaju „Pussy Riot“ o istoimenoj ruskoj grupi disidentica, te „Fuck for Forest“, o kolektivu aktivista koji prodaju svoje porno uratke preko interneta, a sav prihod daju za spas amazonske prašume. Posebno nam je drago što u ovom depresivnom vremenu u programu imamo više komedija nego ikad do sada, a kao najatraktivnije izdvajamo uvrnute crno-bijele američke filmove „Frances Ha“ i „Computer Chess“, zatim punkerske „Dobre vibracije“ te žensku SF komediju „Camille premotava“. Iz regionalnog programa zasad možemo najaviti „Skidanje“ Koste Đorđevića, film koji nam predstavlja čitavu generaciju mladih srpskih filmaša, zatim „Obranu i zaštitu“ redatelja Bobe Jelčića i nekadašnje producentice našeg festivala Zdenke Gold, te „Kauboje“ Tomislava Mršića, adaptaciju kultne zagrebačke predstave koja je već godinama rasprodana tjednima unaprijed.. Naglašavam da ovo još uvijek nije čitav festivalski program, jer smo par velikih atrakcija, o kojima će se sigurno puno govoriti, zasad ne smijemo javno otkriti.

Motovun Film Festival predstavio je i glavni prateći program Motovun mala mahala posvećen romskoj nacionalnoj manjini koji slavi različiosti, pobija stereotipe i donosi dobru zabavu. Osim filmskog, Motovun mala mahala donosi i glazbeni program Roma Disko koji uključuje svakodnevne koncerte četrdesetak najboljih europskih romskih glazbenika, kao i nastup najboljeg trubača svijeta – Džamba Aguševa iz Makedonije. Kao druga ključna točka glazbenog programa istaknuta je suradnja s organizacijom Žedno uho pod pokroviteljstvom generalnog sponzora festivala, Iskona. Program i detalje ove suradnje predstavio je Nenad Borović iz Žednog uha: Klub Žedno uho sa radošću najavljuje da je Iskon, generalni sponzor ovogodišnjeg Motovun Film Festivala odlučio udružiti snage nezavisne glazbe i filma u Hrvatskoj te je tako spojio Žedno uho i Motovun film festival. U tom smislu organizacija Žedno uho ovog srpnja za vrijeme trajanja Motovun Film Festivala seli u Motovun s klubom Žedno uho@Motovun film festival kao jednim od središnih glazbenih programa ovogodišnjeg festivala na koji će svaku večer dovoditi svoje izvođače i garantirati cjelonoćnu zabavu.

Nazočnima je zadnju riječ uputio Saša Kramar, predsjednik uprave Iskona, generalnog pokrovitelja festivala koji je izrazio svoje zadovoljstvo nastavkom i unaprjeđenjem suradnje Iskona i Motovun Film Festivala: Izuzetno smo sretni što ćemo i ove godine podržati Motovun film festival i to kao generalni sponzor. Veselimo se ovogodišnjem programu i druženju na “Brdu filmova”

Iako je Dean Šoša, glavni urednik HTV3 bio službeno spriječen da sudjeluje na pressici, ekipa MFF ukratko je najavila medijsku suradnju 3. Programa HTV-a i Motovun Film Festivala. S obzirom na programsku profilaciju trećeg programa koji je više nego srodan i kompatibilan sa umjetničkom koncepcijom Motovun Film Festivala, partnerstvo sa HTV3 učinio se kao najprirodniji i logičan slijed suradnje, stoga će HTV3 u tjednima koji prethode najavno prikazati desetak najvećih motovunskih festivalskih hitova a tijekom samog festivala pratiti službenim kronikama.

Zaključak cijele konferencije mogao se podvući kao brdo zabave na brdu filmova. Prisutnima je na kraju svečano predstavljena zastava Slobodne zone Motovun, ekskluzivno su podijeljene prve službene putovnice, uz zdravicu službenim pićem Slobodne zone, bisku – s nestrpljenjem iščekivanja 27. srpnja -dana početka ovogodišnjeg izdanja još vedrijeg i nekonvencionalnijeg Motovun Film Festivala.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.