Održana prezentacija projekta Stambeno – poslovne građevine u Pazinu

posDana 26. veljače 2013. godine, u velikoj vijećnici gradske uprave Grada Pazina, s početkom u 18,00 sati održana je prezentacija projekta Stambeno poslovne – građevine u Pazinu prema Programu poticane stanogradnje namijenjena zainteresiranim građanima.

U ime Grada projekt su predstavili Daniel Maurović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno uređenje i graditeljstvo, Maja Stranić Grah, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun, Irenko Pilat voditelj Odsjeka za pravne poslove i Luana Benažić imovinu te viša stručna suradnica za prostorno planiranje.

Na osnovu podataka iz ankete, provedene 2010. godine među građanima Grada Pazina, odabrana je lokacija u centru grada u ulici Miroslava Bulešića, te se istim putem došlo do podatka o potrebnoj veličini stanova. Grad Pazin se odlučio provesti vlastiti program poticane stanogradnje koji nije posve klasičan sustav kojeg provodi Državna agencija već se malo odmaknuo od istoga što znači da građani neće biti limitirani kvadraturom stana koji se može kupiti po poticajnoj cijeni te se s druge strane moglo znajčajnije utjecati na projektiranje i vršiti kontrolu tijekom projektiranja, odnosno sudjelovati u kreiranju – a sve u cilju zadovoljenja interesa naših građana.

Predstavnica glavnog projektanta ispred tvrtke „Instrukt projekt“ d.o.o. Rovinj, Nada Orbanić Sapundžić sa svojim suradnicima prezentirala je arhitektonski projekt zgrade POS-a: istaknuvši „želja Grada Pazina je bila izgraditi zgradu za svoje građane koji će prije svega biti udobni, funkcionalni, ekonomični te gdje se neće morat previše truda i novaca ulagati u održavanje. Polazno stanovište za projektiranje je bila misao da se u stanu dobro i ugodno osjećaju i roditelji i djeca, da stanovi imaju pripadajuća spremišta i parkirno mjesto te prostore za sušenje rublja“.

Projektom je predviđeno 6 stanova površine 73-75 m2, 6 stanova površine 53-56 m2, te 1 stan za osobe smanjene pokretljivosti. Svih 13 stanova prodavat će se po poticajnoj cijeni od 990 EUR/m2. U stanovima je predviđeno grijanje na drva uz mogućnost ugradnje klima uređaja.

Planirani poslovni prostori su predviđeni za djelatnosti koje neće prouzrokovati preveliku buku niti stvarati neugodne mirise.

Projekt predviđa armirano betonske međukatne konstrukcije debljine 18 cm sa plivajućim podovima čime se sprječava širenje buke. Također su zbog sprječavanja buke među stanovima projektirane dvostruke pregrade te isto tako svi stanovi imaju ulazni hol kako bi se spriječio prodor buke sa stepenica. Fasada zgrade biti će od opeke 30 cm i termoizolacije (stiropor) debljine 8 cm. Previđena je bijela boja fasade budući da se ista najlakše održava i najmanje se troši pigment.

U prizemlju objekta se nalaze 4 poslovna prostora, spremišta i ulazni dio, spremište za čistačicu te stan za osobe smanjene pokretljivosti. Ulazi u dio zgrade poslovnih prostora su u potpunosti odvojeni od stambenog dijela zgrade, te se niti u jednoj točci ne miješaju poslovni i stambeni dio objekta.
Na prvom drugom i trećem katu smještena su po 4 stana od kojih su 2 veće, a 2 nešto manje površine.

Svi zainteresirani građani mogu preuzeti CD-e sa katalozima stanova te za eventualna naknadna pitanja slobodno mogu nazvati ili osobno doći u UO za komunalni sustav prostorno uređenje i graditeljstvo. Isto tako dokumentacija koja se nalazi na CD objavljena je i na službenim web stranicama Grada Pazina www.pazin.hr.

Maja Stranić Grah istaknula je da će se nakon završetka raspisanog Natječaja formirat Lista i s prvih 13 potencijalnih kupaca će se sklapat predugovori. Kod potpisivanja predugovora za stanove plaćat se učešće u iznosu od 3.500,00 kuna. Nakon toga postoje dvije opcije, da li kupac stana ima osigurana vlastita sredstva ili će se za ista morati obratiti banci traženjem kredita. „Mi smo kao Grad zatražili ponude od svih banaka koje imaju poslovnice na području Grada Pazina te njihove uvjete za kreditiranje, ali još uvijek čekamo njihove povratne informacije. Svaka banka ima vlastite uvjete na što Grad ne može utjecati.“ odgovorila je Stranić na pitanja građana o mogućnostima kreditiranja.

Pravilnik o kriterijima i uvjetima za kupnju stana je dostupan također na internet stranicama grada Pazina. Temeljem kriterija će se formirati lista od 13 potencijalnih zainteresiranih kandidata. Ukoliko ne bude dovoljno zainteresiranih otvara se mogućnost da primjerice samac ostvari pravo na kupnju većeg stana, a tu mogućnost Pravilnik trenutno ne omogućava. Ukoliko bude dovoljno zainteresiranih stranaka koje udovoljavaju kriterijima onda druge varijante nisu moguće. Djelatnici Grada stoje svim građanima na raspolaganju u vezi spremanja dokumentacije za prijavu na Natječaj.

pazin.hr

2 komentara na “Održana prezentacija projekta Stambeno – poslovne građevine u Pazinu”

  1. tino napisao:

    Taman ce se ova kasarna uklopit sa vojarnon iza…

  2. buco napisao:

    A bolju lokaciju nisu mogli nac MIRIS BENZINA ,NA CESTI,VLAGA,MAGLA….

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.