Održana promocija foto monografije „Pazin osobno“

U sklopu obilježavanja 74. obljetnice donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom domovinom,  jučer 13. rujna 2017., s početkom u 19,00 sati, u rotondi pazinskog Kaštela, održana je promocija foto monografije „Pazin osobno“ autora Mirjana Rimanića. Nakladnik monografije je Grad Pazin.

Na predstavljanju foto monografije okupljenima su se obratili Renato Krulčić, gradonačelnik Grada Pazina, kao predstavnik nakladnika, dr. sc. Elvis Orbanić ispred uredništva monografija, autor većine fotografija Duško Marušić – Čiči, te autor foto monografije „Pazin osobno“ Mirjan Rimanić.

Gradonačelnik Krulčić istaknuo je iznimnu važnost ovog izdavačkog pothvata za Grad Pazin, pohvalio kvalitetu foto monografije i zahvalio se, prije svega njezinim autorima, ali i svim ostalim učesnicima u njezinoj izradi – uredništvu u sastavu Marija Ivetić, Karmelo Krebel, dr. sc. Elvis Orbanić, Josip Šiklić i Denis Visintin, lektorici Magdi Rimanić, agenciji Alphera, odgovornoj za grafički dizajn knjige, kao i sponzorima i donatorima koji su financijski poduprli izdavanje foto monografije.

Dr. sc. Elvis Orbanić u svom je obraćanju, pohvalivši kvalitetu rada autora, ukratko predstavio sadržaj foto monografije za koju je istaknuo da predstavlja kvalitetnu početnu točku za upoznavanje s Pazinom danas ali i njegovim bogatim povijesnim, kulturnim, gospodarskim i društvenim razvojem. Knjiga u kvalitetnom tisku na 300 strana, riječju i fotografijama, kroz 37 kraćih poglavalja, priča priču o gradu i njegovim stanovnicima od prvih tragova naselja nad ponorom Pazinčice pa do danas.

Autor većine fotografija, Duško Marušić – Čiči, vrsni fotograf i nositelj niza strukovnih priznanja, inače rođeni Puležan, u emotivnom predstavljanju svog rada na foto monografiji istaknuo je kako mu je to iskustvo potvrdilo osjećaj koji gaji još djetinjstva – kada bi pri povratku s čestih putovanja željeznicom prema Austriji,  ugledavši Pazin kroz prozor vagona osjetio da je „sad priša doma“.

Autor i idejni začetnik izrade foto monografije „Pazin osobno“ Mirjan Rimanić zahvalio je svima koji su dali svoj doprinos u pripremi i izradi foto monografije, bez čije pomoći izdavanje ove knjige, koja je nastala iz ljubavi prema svom rodnom gradu i njegovim stanovnicima, ne bi bilo moguće. Knjiga predstavlja krunu novinarskog i istraživačkog rada autora koji već trideset godina prati i proučava razvoj grada i njegovu prošlost te neumorno skuplja priče o Pazinu, životu i običajima njegovih stanovnika, svemu onome što čini vizuru ali i duh našeg grada.

Na kraju predstavljanja, primjerci foto monografije podijeljeni su sedmorici nazočnih bivših gradonačelnika Grada Pazina, koji su svojim djelovanjem pridonijeli njegovom razvoju.

100 primjeraka foto monografije prodavat će se po cijeni od 300 kuna.

pazin.hr

1 komentara na “Održana promocija foto monografije „Pazin osobno“”

  1. Saša napisao:

    …a knjiga se može kupiti….gdje? :)

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.