Održana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina

2U subotu 29. lipnja održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina. Vijećnici su Zaključkom podržali i prihvatili mjere iz Odluke o provedbi mjera unapređenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja Grada Pazina za razdoblje 2013. – 2015. godine koju je 28. lipnja 2013. godine donio Gradonačelnik Grada Pazina. Odluka Gradonačelnika temelji se na Strateškom programu ruralnog razvoja Istarske županije, a donijeta je u skladu s pravnim stečevinama EU-a.

Mjerama se osigurava pravni i financijski okvir za dodjelu potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju, a sve kako bi se prijavljene mjere smatrale postojećim potporama i mogle se primjenjivati i u prijelaznom razdoblju, odnosno od 2013. do kraja 2015. godine.

Od potpora koje će se dodjeljivati izdvajamo: troškove edukacije i stručnog osposobljavanja za stjecanje poljoprivrednih zanimanja (npr. maslinar, vinogradar i ostalo), sufinanciranje dijela troškova aktivnosti poljoprivrednih udruga i zadruga, LAG-a Središnja Istra, modelne šume Sliv rijeke Mirne, donacija Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, sufinanciranje izložbe „Dani meda“, manifestacija Gastro okusi Istre i ostalih manifestacija koje doprinose promicanju poljoprivredne proizvodnje, isplata obveza za nabavu sadnog materijala iz prethodnih godina od MIH d.o.o Poreč – plaćanje kreditnih obveza prema ugovoru, sufinanciranje javnih radova uređivanja poljoprivrednih površina, sufinanciranje 2% kamata za poduzetničke kredite

Osim toga Grad Pazin podupirati će projekte “Zadružna mljekara – objekt za preradu mlijeka i proizvodnju sira, Centra za regionalno ruralni razvoj Istre- Istarsko govedo, te davati potporu mladim obiteljima u cilju unapređenja pronatalitetne politike i zadržavanja mladih obitelji na selu, što će se promicati i kao dio Nacionalne politike za ravnopravnosti spolova i kao sastavnica Nacionalne politike za mlade i drugo

U raspravi Vesna Ivančić, potpredsjednica Vijeća, dodala je da se najznačajnija pomoć poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju pruža ustupanjem nekretnina pod povoljnijim uvjetima kao podrška u razvoju poljoprivredne djelatnosti (Hrvatske šume Uprava šuma Podružnica Buzet, Šumarski institut Jastrebarsko – podružnica Pazin, Veleučilište u Rijeci, Poljoprivredni studij u Pazinu i drugima). Pozvala je gradonačelnika da s nadležnim ministarstvima pri Europskoj komisiji pokuša pronaći mogućnost rješavanja problema u kojima se našao Puris. Naime, ta je tvrtka bila jedan od najvećih proizvođača mesa u europskim razmjerima, stoga o njenom spašavanju treba razgovarati na nacionalnoj, ali i nadnacionalnoj razini, rekla je Ivančić.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.