Održana skupština Folklornog društva Pazin

Skupština FD PazinNa skupštini Folklornog društva Pazin održanoj sinoć u dvorani Mirna odabrani su novi članovi izvršnog odbora dajući naglasak na mlade i sposobne ljude koij su svojim dosadašnjim zalaganjem doprinijeli radu društva. Osim uobičajenih iznošenja financijskih izvještaja i izvještaja o radu, te planova, razvila se i rasprava koja bi trebala pomoći još kvalitetnijem radu društva. Društvo je u 2010. godini imalo 128 nastupa.

Danas FD «PAZIN» broji 100 članova od čega dječja sekcija 30 članova, a sekcija mladih i sekcija umirovljenika 70 članova. Tijekom mjeseca rujna upisano je ukupno 9 članova i to: U dječju sekciju Pazin 2 člana, u sekciju odraslih 4 člana, dok su u dječju sekciju Tinjan 3 novo upisana člana.

Probe su se održavale u dvorani Mirna dva puta tjedno – utorkom i petkom po dva sata za dječju sekciju od 18,30 – 20,00 sati, uz voditeljicu Irenu Šestan, za sekciju mladih – početnike i sekciju umirovljenika probe se održavaju utorkom od 20,00 – 22,00 sata (uz voditelja Davora Zovića), a petkom od 20,00 do 22,00 sata održavaju se probe za naprednu sekciju (također uz voditelja Davora Zovića) koji, uz istarske, uvježbavaju i plesove iz Šibenskog, Splitskog i Dubrovačkog područja, kao i završno kolo „Ero s onoga svijeta“, te plesove Bunjevačkih Hrvata. Pored proba koje su se održavale u Pazinu, probe za dječju sekciju održavale su se i u Tinjanu. Grupa broji 10 članova, a probe su se održavale jednom tjedno po dva sata.

Nastavila je rad i proširena grupa svirača na narodnim instrumentima (šurle, sopele, mih, bajs,). Pod vodstvom g. Marka Pernića ukupno se uvježbavalo sviranje 10 članova svirača na narodne instrumente, te grupa gunjaca od 5 članova. Sa radom je nastavila i tamburaška sekcija koja također broji 6 članova.

Prošle godine sa redovnim radom nije nastavila grupa pjevača i pjevačica Istarskih narodnih pjesama na tanko i debelo, ali prema potrebi i ta sekcija održava samostalne probe uoči nastupa. Vokalna sekcija „Sopelice“ koja broji 5 članica redovito održava probe jednom tjedno te u 2010. godini bilježe dosta samostalnih nastupa, a također djeluju pod vodstvom g. Marka Pernića.

Početkom ove školske godine, tj. od 9 mjeseca, započela je sa radom i pjevačka grupa penzionera, koja okuplja članove Društva treće životne dobi, pod imenom «Veteranke». Repertoar su pjesme njihove mladosti, s naglaskom na tradicionalne pjesme, a izvode ih uz pratnju njihovog voditelja na harmonici trieštini, g . Vitorija Križanca.

Ove godine po prvi puta Društvo je, također uz veliku pomoć dugogodišnjeg člana g. Viktora Križanca, obnovilo već pomalo zaboravljeni običaj spremanja kukuruza, „Lupačiju“, koja je bila prikazivana na pulskoj TV Novoj i tadašnjem NIT-u.

Uz to u 2010. godini, Zadarska televizija VOX snimala je društvo, istarske plesove i običaje i tradicionalne načine pripremanja hrane. Snimanje je obavljeno u Pazinu na dvije lokacije (motel «Lovac» i u pazinskom kaštelu) i u Gračišću na pet lokacija. Emisija je prikazana početkom 2011. godine.

Izabrani su i novi članovi izvršnog odbora te je on sada u sastavu: Davor Zović (predsjednik), Sandra Farkaš (tajnica), Davor Bažon, Marko Pernić, Irena Šestan, Marija Gržić i Elvis Fabris.

MP / iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.