Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pazina

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u petak u povodu Dana Grada Pazina. Dan Grada obilježava se u povodu prvog pisanog spomena Pazina u darovnici Otona II., cara Svetog Rimskog Carstva, izdanoj 2. lipnja 983. godine u Veroni.

Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici iz javnog, političkog i gospodarskog života Grada i Županije na čelu s dožupanom Vedranom Grubišićem, gosti iz susjednih općina te Redjep Saliu, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Makedonije u Hrvatskoj i njegovi suradnici, te delegaciju Općine Gevgelije s gradonačelnikom Ivanom Frangovim.

Gradonačelnik Renato Krulčić je kazao je da su unatoč ekonomskim nedaćama prihodi gradskog proračuna ostvareni kao što je bilo planirano, a uspoređujući sa 2010. godinom prihodovna strana je povećana za 10% iako naknade i druga davanja na teret građana i gospodarstva nisu povećavana. Dakle 2011. godina završena je sa suficitom od 4,4 milijuna kuna čime se smanjio proračunski manjak iz prethodnog razdoblja.
U svom govoru istaknuo je niz projekata u komunalnoj sferi, području školstva, sporta i gospodarstva. Među inim u ovoj su godini uspješno riješene sve potrebne predradnje u skladu sa zahtjevima EU i započelo se s izgradnjom kolektora fekalne kanalizacije „Stari Pazin“ vrijedne tri i pol milijuna kuna koji se financira iz IPARD programa – Mjera 301. Na mjesnom groblju „Moj mir“ izgrađen je objekt za dostojan ispraćaj pokojnika, a radi se na proširenju toga groblja i groblja na Starom Pazinu. Krulčić je istaknuo kako je Pazin značajan odgojno obrazovni centar u Županiji, prepoznatljiv kao grad škola i obrazovanja, što znači i kao grad djece i mladih, čiji se rad sa zadovoljstvom prati, kao i rad tridesetak udruga, te se na razne načine podupiru odnosno sufinanciraju njihove aktivnosti. U pripremi su projekti kako bi se osigurali uvjeti za rad pazinskih osnovnoškolaca u jednoj smjeni, a sredstva će se osigurati putem javno-privatnog partnerstva. Nakon kupnje zemljišta za izgradnju školsko gradske sportske dvorane i dobivenih suglasnosti projekt je putem nadležnog Ministarstva kandidiran na Program EIB III sa 10.000.000,00 kuna od 28 milijuna kuna kolika je ukupna vrijednost projekt. Grad i Riječko veleučilište koji u Pazinu ima Poslovni odjel studija poduzetništva pripremaju uređenje studentskog doma/hostela u ulici 154 brigade Hrvatske vojske.
Krulčić je zadovoljan što ima interesa za zonu Podberam koja postaje industrijska zona u pravom smislu te riječi. Dovršava se izgradnja jednog proizvodnog pogona, a građevinska dozvola izdana je za dva poslovna subjekta. Bitno je reći da su svi objekti proizvodne namjene, u kojima se planira zaposliti cca 40 radnika.
„Rad Gradonačelnika, gradske uprave i Vijeća je javan i transparentan. Drago nam je da je to potvrđeno GONG-ovim istraživanjem o transparentnosti i otvorenosti rada jedinica lokalne i regionalne samouprave prema kojem je Pazin na 22. mjestu od 576 gradova i općina“, veli Krulčić. Nastavljena je suradnja s Općinom Firenzuola, a prošle godine je potpisana Povelja o bratimljenju Grada Pazina i Općine Scanzano Jonico. U ovoj je godini, putem županijske Obrtničke komore i našeg Udruženja obrtnika pokrenuta inicijativa, i počela suradnja s Općinom Gevgelijom u Makedoniji.
Grad Pazin kao prepoznatljiv boćarski grad ove će godine imati čast, nakon 23 godine ponovno biti domaćin Europskog prvenstva u boćanju – PEUB 2012., koje će se održati u rujnu mjesecu, a sudjelovati će 20-tak reprezentacija iz cijele Europe, napominje Krulčić u završnoj riječi. Skupu su se obratili podžupan Vedran Grubišić i gradonačelnik Općine Gevgelija Ivan Frangov koji je uručio gradonačelniku Grada Pazina prigodan poklon.
Odlukom Gradskog vijeća ove je godine plaketu Grada Pazina dobio Aleksandar Anzur za uložene napore u popularizaciji i organizaciji boćarskog sporta. Povelju su dobili župnik Ivan Macinić za zaštitu kulturne baštine i očuvanje crkvenih objekata u Bermu i Vjekoslav Milotić za dugogodišnje obučavanje kandidata za vozače, unapređenje prometne kulture te prepoznatljiv doprinos u kulturnim i društvenim aktivnostima. Zahvalnica je došla u ruke Dušice Defar – Maretić, a tradicionalnu nagradu za najuređeniji izlog u gradu dobila je Laura Černoša.
Svečanu sjednicu je vodio predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Gabrić, uz potpredsjednike Renata Kalca i Dragutina Bravara. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su više puta nagrađivani harmonikaš Deni Erik s glazbenom točkom te Kristina Miljavac s autorskom recitacijom.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.