Održana svečana sjednica povodom Dana Grada Pazina

pazin_1030_2013Povodom obilježavanja Dana Grada Pazina, koji se slavi 2. lipnja, održana je svečana sjednica u velikoj vijećnici Grada Pazina. Početkom lipnja 983. po prvi se put spominje Pazin u darovnici cara Svetog Rimskog Carstva, Otona II. Iako je uobičajeno da se u prigodi obilježavanja Dana Grada održava svečana sjednica Gradskog vijeća, ove godine to nije bilo moguće kako novo Gradsko vijeće nije konstituirano.

Na današnji je dan, u znak sjećanja i spomena na sve žrtve narodnooslobodilačkog i domovinskog rata, i u znak štovanja na umrle, delegacija Grada Pazina položila vijenac na središnji križ na Gradskom groblju “Moj mir” u Pazinu. Uz polaganje vijenca, na svečanosti se, za trajno sjećanje na umrle i poginule, odala počast minutom šutnje u čast poginulim i umrlim, koji su svoje živote dali za slobodu i nezavisnost naše domovine.

U svome obraćanju gradonačelnik Renato Krulčić informirao je prisutne o izvršenim i započetim poslovima, te o poslovima koje je potrebno napraviti na gospodarsko-društvenom i socijalnom planu za poboljšanje uvjeta poslovanja privatnog i javnog sektora, te boljeg, kvalitetnijeg standarda svih sugrađana.

Osvrnuo se i na nadolazeće razdoblje, a time i na ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju, rekavši: „Ova 2013. godina izuzetno je važna zbog ulaska Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije. Ulazak u Uniju početak je jednog novog puta, koji i Pazinu otvara prostor velikih prilika i velikih izazova, a na nama je da to maksimalno iskoristimo. Do sada smo uspješno sudjelovali u provedbi dva projekta financiranih sredstvima europskih fondova i to putem IPARD programa, projekt izgradnje kolektora fekalne kanalizacije ‘Stari Pazin’ i putem programa IPA jadranske prekogranične suradnje projekt ‘Archeo.S.’ Oba su projekta u završnoj fazi s ukupnom vrijednosti od otprilike 4,5 milijuna kuna. ‘TRADinETNO’ festival i ‘Sedam dana stvaranja’ u 2012. godini bili su dio projekta ‘Archeo.S.’, a radionice tih festivala ove će se godine odvijati u obnovljenom Društvenom centru ‘Veli Jože’, čija je obnova financirana sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Grada Pazina i Veleučilišta u Rijeci. Centar će krajem ovog tjedna biti otvoren za sve zainteresirane subjekte. “

Na svečanosti su dodijeljene i nagrade i priznanja Grada Pazina. Porečko pulskoj biskupiji dodijeljen je Grb Grada Pazina, o stotoj obljetnici od podizanja zgrade Pazinskog kolegija kao znak priznanja u odgoju i formiranju brojnih vrsnih svećenika, intelektualaca i drugih javnih djelatnika, te za sveukupni društveni doprinos u promociji i razvoju Grada Pazina.

Plaketa Grada Pazina dodijeljena je monsinjoru Ivanu Bratoliću, duhovnom pastiru i svestranom pazinskom svećeniku, kao znak posebnog priznanja za dugogodišnji i samoprijegorni pastoralni rad i za učinjena dobra u promicanju i razvoju tolerancije, te za napore u obnovi i očuvanju crkvenih objekata.

Kako monsinjor Ivan Bartolić nije bio u mogućnosti nazočiti današnjoj svečanosti i primiti nagradu, prisutnima se obratio pismom: „Drago mi je da je moj dugogodišnji duhovni rad na pazinskom području zapažen, te da mi je priznanje dodijeljeno za sve ono kulturno i plemenito što sam svojom dobrom voljom, s ljubavlju i poštovanjem činio prema svim našim ljudima među kojima sam živio i požrtvovno djelovao kao svećenik sve do zadnjih snaga po načelima mog svećeničkog poziva. “

Plaketu Grada Pazina dodijeljena je i Mladenu Rimaniću, kao znak priznanja za humanost i solidarnost koju je tijekom 38 godina iskazivao darivanjem krvi, čak više od sto puta, čime je doprinio spašavanju života i promicanju moralnih i društvenih vrijednosti.

Kao najljepše uređen izlog u prošlog godini proglašen je izlog trgovine „Metraža Štefi“, u vlasništvu trgovačkog obrta Sandre Marečić. Izlog su tijekom godine uređivale i dekorirale djelatnice Radetić Nensi i Mogorović Nives te vlasnica obrta, Marečić Sandra.

Svečanosti su prisustvovali članovi Gradskog vijeća ranijeg saziva, novoizabrani članovi Gradskog vijeća, Gradonačelnik Grada Pazina i njegovi suradnici, predstavnici Istarske Županije, gradova i općina, državnih i županijskih službi, gospodarstvenika, predstavnici kulturnih i javnih ustanova, sudstva, policije i crkve, političkih stranaka i udruga te predstavnici mjesnih odbora i javnog informiranja.

pazin.hr

1 komentara na “Održana svečana sjednica povodom Dana Grada Pazina”

  1. Anonimno napisao:

    ODRŽANA JE SVEČANA SJEDNICA ….. ČEGA ?

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.