Održana tribina: „Poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva“

Tribinom: „Poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva“, 8. ožujka obilježen je Međunarodni dan žena u Pazinu. Tribinu je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina s ciljem poticanja i osnaživanja žena u namjeri da samostalno pokrenu svoj obrt ili tvrtku.

Na tribini je aktivno sudjelovalo 11 žena poduzetnica te žena na upravljačkim funkcijama u tijelima javne uprave i gospodarstvu s područja Istarske županije (Mirjana Galant, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i zamjenica Gradonačelnika Grada Pazina, Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK Županijske komore Pula, Cinzia Zubin, voditeljica pulskog područnog ureda HBOR-a, Tamara Kiršić – stručna savjetnica u IDA d.o.o Pula, Maja Stranić Grah – pročelnica UO za gospodarstvo, financije i proračun Grada Pazina, Davorka Kotiga Flego – vlasnica Hotela „Lovac“ Pazin, Alida Vadanjel, vlasnica slastičarskog obrta za torte i kolače „Antica“ Pazin i predsjednica Ceha proizvođača Udruženja obrtnika Pazin, Elida Tončinić, vlasnica frizerskog salona „Elida“ Lupoglav, predsjednica Ceha frizera i kozmetičara Udruženja obrtnika Pazin, Irenka Brajković, vlasnica obrta „Tomažin“ zajedničkog peradarskog obrta Pazin, članica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Pazin, Karmen Gašparini, vlasnica knjigovodstvenog obrta „Numer“ Pazin, predsjednica Ceha intelektualnih usluga Udruženja obrtnika Pazin i Radojka Smoković, vlasnica trgovačkog obrta „Radojka“ Gračišće, predsjednica Ceha trgovaca Udruženja obrtnika Pazin).

Pozdravnu riječ na tribini i podršku Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Grada Pazina u organizaciji ove tribine u nastojanju da se žene osnaže da pokrenu svoj obrt ili tvrtku dao je Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić. Istaknuo je da Grad Pazin podržava žensko poduzetništvo, kao i da potiče poduzetništvo općenito kroz Program mjera poticanja poduzetništva u Gradu Pazinu. Naveo je da Grad Pazin osigurava dostupnost raznih usluga koje pružaju mogućnost zbrinjavanja djece u radno vrijeme (vrtić, produženi boravak i dr.), kako bi se žene na svojim radnim mjestima mogu nesmetano posvetiti poslu. Ujedno je svim ženama čestitao Međunarodni dan žena.

Predsjednica Povjerenstva, a ujedno i zamjenica Gradonačelnika, Mirjana Galant navela je da su na Pazinštini, žene vlasnice trećine obrta i tvrtki koje se bave trgovinom, uslužnim i proizvodnim djelatnostima. Od 273 obrta, 93 obrta su u vlasništvu žena, a 152 u vlasništvu muškaraca, te da treba težiti da veći broj žena pokreće poslovne projekate, da se intenziviraju poduzetničke aktivnosti žena i da se podigne razinu ukupnog poduzetništva kroz razvoj ženskog poduzetništva.

O raznim mjerama poticanja ženskog poduzetništva i poduzetništva općenito govorile su predstavnice: HGK Županijske komore Pula, IDA d.o.o. i HBOR-a i pozvale su sve zainteresirane da iskoriste ponuđene mjere kao i razne besplatne edukacije i savjete koje se kod njih može dobiti.

Sudionice tribine podijelile su iskustva iz svojih poduzetničkih aktivnosti svaka iz svog područja i načine na koje prevladavaju probleme s kojima se svakodnevno susreću. Većina njih su i žene i majke posvećene obitelji, a isto tako i svom poslu kojeg odgovorno i stručno rade. Sve su redom navele da se pošten rad, trud i upornost isplati. Da su ih padovi najviše naučili, a da ih uspjesi tjeraju da idu dalje. Treba imati svoj cilj u životu pa tako i u poslu, koji će te voditi, a uz dobru organizaciju i podršku članova obitelji cilj u poslu je itekako ostvariv.

Moderatorica tribine bila je Helga Može Glavan.

pazin.hr

1 komentara na “Održana tribina: „Poticanje i osnaživanje ženskog poduzetništva“”

  1. clara zetkin napisao:

    Kad ćemo pročitat:
    “Većina njih su i muževi i očevi posvećeni obitelji, a isto tako i svom poslu kojeg odgovorno i stručno rade.”
    Nikad, zašto onda moramo čitati i o tome da su one posvećene supruge i majke, ali i svom poslu kojeg, zamislite, odgovorno i stručno rade. Jer ako nisu posvećene svemu i svima, ne vrijede. Dok je za muškarce dovoljno da budu posvećeni poslu.
    Ali to je već viša matematika za ovo prigodničarsko laprdanje.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.