Održana vrhunska “medena” manifestacija

dani_meda_2011.JPGMed od čokolade, cimeta, đumbira, kremasti med… Sve su to vrste meda predstavljene uz one “klasične”, na 6. po redu Danima meda u Pazinu. Naime, uz cvjetni, bagremov, med od kadulje ili kestena, mnogi su gurmani jučer i danas, u Spomen domu imali prilike degustirati i medenjake, kolače i rakije od meda.

Izuzetno zanimljivo i maštovito uređeni štandovi nudili su vrsne medene delicije, a uz žlicu za med – Pazinsku mednu žlicu po cijeni od 15 kuna, moglo se uživati u domaćim sortama brojnih proizvođača meda i pčelinih proizvoda – propolisa, sapuna, krema…

Petak je prošao u znaku svečane dodjele priznanja za najbolje ocjenjene vrste meda u velikoj koncertnoj dvorani Spomen doma uz prigodni zabavni program nakon čega je uslijedilo druženje pčelara.

Subota ujutro bila je rezervirana za predavanja na temu “Bagremov med iz Istre” predavača Silvia Sponze, “Zajednički marketing” Uga Toića, “Suzbijanje Varoze u pčelinjoj zajednici” slovenskog predavača Vlada Auguština, te “Suvremeni način pčelarenja bez gubitaka” Dragutina Jureše.

U Pazinu su završeni 6. Dani meda. Manifestacija je ove godine okupila 58 pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo iz cijele Hrvatske, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine, održana je u petak i subotu u pazinskom Spomen domu.

Ove je godine 25% izlagača više nego lani, a još ih je nekoliko ostalo izvan Spomen doma. Nadamo se da ćemo se sljedeće godine još više propiriti, rekao je predsjednik Udruge pčelara “Lipa” Ranko Anđelini.

Mnoštvo posjetitelja i ove je godine pohodilo pazinski Spomen dom. Medni dani, kako ih je nazvao pazinski gradonačelnik Renatio Krulčić, privukli su samo prvog dana nekoliko stotina djece iz vrtića i osnovnih škola, a izložbu je posjetilo oko tisuću mališana.

“Time ‘Dani meda’ postaju najveća škola o medu i pčelama, što je i namjera organizatora, odnosno udruge ‘Lipa’ i grada Pazina”, istaknuo je gradonačelnik Krulčić. Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić prihvatio je prijedlog te udruge da se Pazin proglasi gradom meda.

Ove se godine ta dvodnevna izložba održavala se u povodu 30. obljetnice osnutka udruge pčelara “Lipa” i 100. obljetnice utemeljenja prvoga pčelarskog društva u Istri. Organizatori su se stoga, kako je istaknuo predsjednike “Lipe” Ranko Anđelini, “počastili pazinskom mednom žlicom”.

Tom su žlicom posjetitelji cijeli dan mogli kušati med. Osim meda i proizvoda od meda, moglo se vidjeti i kupiti alate i razna pomagala za proizvodnju meda, te pogledati izložba radova učenika sa područja Pazinštine.

barkun.hr

regionalexpress.hr / iPazin.net

3 komentara na “Održana vrhunska “medena” manifestacija”

 1. pcela napisao:

  Super je bilo ove godine. Dani meda su se profilirali u najbolju pazinsku manifestaciju.

  1. PufPant napisao:

   da, baš je bilo profi, ugodno i zanimljivo

   1. Gavran napisao:

    Fantastično! Pcela je dobro rekla – daleko najbolja pazinska manifestacija. Dani meda su uzor čemu Pazin treba težiti. Kulturno, poučno, ukusno i naširoko prepoznatljivo! To je pravi Pazin kakav želim! Čestitke svima zaslužnima!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.