Održano edukativno predavanje na temu „Prevencija trgovanja ljudima“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada, dana 20. listopada, u Pazinu je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i Gradskog društva Crvenog križa Pazin i Poreč održano edukativno predavanje na temu „Prevencija trgovanja ljudima“.

Predavanje je bilo namijenjeno učenicima trećih razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija – Klasične Gimnazije iz Pazina. Istog su održale Vesna Janko Finderle i Lada Laković iz Gradskog društva Crvenog križa Poreč dok je uvodnu pozdravnu riječ uputila predsjednica Povjerenstva i Zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant.

Cilj predavanja bio je informirati učenike s problematikom trgovanja ljudima i upoznati ih s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili, osobito iz razloga što krajem ove školske godine odlaze na maturalni izlet.

Imenovane su istakle da je trgovanje ljudima globalni problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima.

Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja. Razlozi trgovanja ljudima su: prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Osamdeset posto (80%) žrtava trgovanja ljudima preko međunarodnih granica su žene, a sedamdeset posto (70%) tih žena i djevojaka prodano je u svrhu seksualnog iskorištavanja. Dvadeset posto (20%) žrtava trgovanja ljudima su djeca.

Na kraju predavanja svi prisutni pozvani su da, ukoliko sumnjaju na trgovanje ljudima ili im je samima potrebna pomoć, nazovu SOS liniju za žrtve trgovanja ljudima na broj 0800-7799 ili najbližu policijsku postaju na broj 192.

pazin.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.