Održano edukativno predavanje na temu „Prevencija trgovanja ljudima“

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada, dana 20. listopada, u Pazinu je u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Pazina i Gradskog društva Crvenog križa Pazin i Poreč održano edukativno predavanje na temu „Prevencija trgovanja ljudima“.

Predavanje je bilo namijenjeno učenicima trećih razreda Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin i Pazinskog kolegija – Klasične Gimnazije iz Pazina. Istog su održale Vesna Janko Finderle i Lada Laković iz Gradskog društva Crvenog križa Poreč dok je uvodnu pozdravnu riječ uputila predsjednica Povjerenstva i Zamjenica gradonačelnika Grada Pazina Mirjana Galant.

Cilj predavanja bio je informirati učenike s problematikom trgovanja ljudima i upoznati ih s mjerama koje mogu poduzeti kako bi se zaštitili, osobito iz razloga što krajem ove školske godine odlaze na maturalni izlet.

Imenovane su istakle da je trgovanje ljudima globalni problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima.

Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja. Razlozi trgovanja ljudima su: prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Osamdeset posto (80%) žrtava trgovanja ljudima preko međunarodnih granica su žene, a sedamdeset posto (70%) tih žena i djevojaka prodano je u svrhu seksualnog iskorištavanja. Dvadeset posto (20%) žrtava trgovanja ljudima su djeca.

Na kraju predavanja svi prisutni pozvani su da, ukoliko sumnjaju na trgovanje ljudima ili im je sa

pazin.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.