Zlatne zube na vagu

Dok su zlatarne pod pritiskom stalnog rasta cijene zlata i besparice prosječnih građana uglavnom pozatvarale svoja vrata, radnjama za otkup zlata i srebra u ovo je recesijsko vrijeme, čini se, pala sjekira u med.

Već je druga takva radnja nedavno otvorena u Pazinu, točnije na glavnom trgu, gdje blještavim zlatnim natpisima oblijepljenim po staklenim površinama nametljivo iskače iz niza pomalo dosadnih, ali pristojnih izloga trgovačkih radnji u samom središtu grada. Od okoliša odudara i druga radnja za otkup zlata, smještena u Rašanovoj ulici.

Agresivni vizualni marketinški pristup upotpunjen je neuvijenim natpisom na samoj radnji, kojim se građane pritisnute krizom poziva da kod njih mogu, među ostalim, za novac zamijeniti zubno zlato, zlatne zube ili pak zlatne satove…

Ljubazna i profesionalna zaposlenica koju smo posjetili u samoj radnji kazala nam je da ljudi najčešće donose nakit, dakle, ogrlice, prstenje, posebice ako su polomljeni, a često se “trampaju” i zlatni zubi. Unatoč konkurenciji posla ima napretek.

Mada otkupljivačica kaže da stida u svakom slučaju ne bi trebalo biti, kao razlog oblijepljenosti radnje navodi potrebu za diskretnošću zbog čega su i ulazna vrata zatamnjena. Također, radnja ima i stražnji ulaz kojeg koristi dobar dio klijenata.

Na ovu novu manifestaciju krize, kao i na samu recesiju koja već treću godinu pritišće stanovništvo, ne možemo utjecati, ali možemo na neukus i vizualni kič u gradskom javnom prostoru, naročito ako je u neskladu s komunalnim redom koji je propisala gradska uprava.

– Radnju je nedavno posjetio komunalni redar jer nije imala sve potrebne papire, a ni izlozi nisu u skladu s okolinom, kaže gradski komunalni pročelnik Daniel Maurović. Dodao je da će nadležni odjel poduzeti određene mjere.

Inače, u gradskom komunalnom redu iz 2006. piše da izlog mora biti tehnički i estetski oblikovan, odgovarajuće osvijetljen i u skladu s izgledom zgrade i okoliša. Uz to, komunalni red kaže da je iznimno dopušteno na izlozima isticati privremene obavijesti o prigodnim i sezonskim sniženjima cijena, ali zabranjeno je natpis, reklamu, jarbol za zastavu i zaštitnu napravu na izlogu postaviti bez odobrenja komunalnog odjela.

Eventualno uklanjanje nametljivih natpisa neće promijeniti činjenicu da su mnogi građani dovedeni u situaciju da se spašavaju prodajom obiteljskog (a bome i čeljusnog) zlata, ali kad već nema etike, nek’ je barem estetike.

http://www.glasistre.hr/istra/vijest/338902

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.