OK: Na stolu istarskog župana trebala bi se nuditi pašareta i voda istarskih proizvođača

pazin18„Obrtništvo je jedan od jačih segmenata u Istri za kojeg se treba brinuti lokalna samouprava i županija koja vodi pogrešnu strategiju gospodarstva u kojoj je pretjerani naglasak na turizam“, rekao je danas prilikom posjete Obrtničkoj komori Istarske županije Marino Roce, HDZ-ov kandidat za istarskog župana.

On također smatra da bez prerađivačke industrije nema razvitka, te bi se više trebalo orijentirati na obrazovanje. Prema njegovim riječima, trebali bi se okretati proizvodnji, oživjeti željeznicu prema Rijeci, te iskoristiti potencijal mora i luke. Ukazao je i na popularnost beach barova, te upozorio da bi uprava trebala biti transparentnije dodjeljivati dozvole i javnom nabavom promovirati domaćeg čovjeka.

Kandidat za pulskog gradonačelnika Zrinko Kajfeš naglasio je da je zadaća gradova da realiziraju uvjete obrtnicima na važnim kapitalnim investicijama. Uz njega bio je Ivan Bubić, kandidat za gradonačelnika Pazina, te kandidat HDZ-a za EU parlament.

„Komora se sustavno zalaže za izgradnju kvalitetnog i stabilnog obrazovnog sustava, rezultat kojeg bi kadrovi bili spremni za tržište rada. Posebno je značajno da smo uspjeli osigurati prohodnost kod obrtničkih kvalifikacija, odnosno mogućnost da se osoba koja završi obrtničko zanimanje dalje obrazuje na višim i visokim školama. Mišljenja smo da županija, direktno i putem svojih tijela, može pridonijeti u ovom području organizacijom različitih poduzetničkih edukacija“, rekao je Mario Paliska, prvi čovjek istarske Obrtničke komore.

U području obrazovanja, Paliska smatra kako bi bila nužna racionalizacija mreže zanimanja, s obzirom kako u trenutnoj situaciji mnogo škola upisuje učenike u ista ili slična zanimanja. Obrtnička komora apelira i na maksimalno korištenje kapaciteta – usluga domaćih obrtnika i poduzetnika. „Na stolu istarskog župana trebala bi se nuditi pašareta i voda istarskih proizvođača“, naglasio je Paliska .

OK smatra da je potrebno poraditi i na većoj efikasnosti poslovnih zona. One koje još nisu u funckiji potrebno je opremiti, te preispitati uvjete za kupnju zemljišta u zoni. Komora upozorava da se već dugo priča i o razvoju ribarske infrastrukture jer uz istarsku obalu nedostaje priveza za ribarska plovila. „Dio osmišljenih projekata je u zastoju kao luka Zonka u Puli zbog tromosti državne administracije, te se nadamo da će se ti projekti ponovno pokrenuti“, zaključio je.

barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.