Olli Rehn: Ili ZERP ili EU

foto: Net.hr“Bitno je da se rješenje za ZERP pronađe odmah nakon što se formira nova vlada u Hrvatskoj, kako bi se izbjegle negativne posljedice u pristupnom procesu Uniji”, rekao je Olli Rehn.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazio je uvjerenje da Hrvatska neće primjenjivati nijedan aspekt Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa za zemlje članice EU-a te pozvao da se taj problem riješi čim bude formirana nova vlada kako bi se izbjegle negativne posljedice na pristupne pregovore.

“Vjerujemo da će Hrvatska djelovati u dogovoru i da neće primjenjivati nijedan aspekt ZERP-a za zemlje članice EU-a od 1. siječnja 2008. godine”, stoji u izjavi Ollija Rehna koju je objavila Europska komisija, dva dana prije stupanja na snagu ZERP-a za članice EU-a

Povjerenik za proširenje ističe da se očekuje da hrvatski pristupni pregovori uđu u odlučujuću fazu 2008. godine pod uvjetom da se to pitanje pozitivno riješi i da se održi pozitivni zamah reformi i ispunjavanja mjerila.

Rehn u svojoj izjavi citira i zaključke Vijeće EU-a za vanjske i opće poslove od 10. prosinca ove godine u kojem se Hrvatsku poziva da “u potpunosti poštuje dogovor od 4. lipnja 2004. koji se odnosi na ZERP, a na koji se referiralo Europsko vijeće u svojim zaključcima od 4. lipnja 2004. godine, i Pregovarački okvir te da ne primenjuje nijedan aspekt ZERP-a na zemlje članice dok se ne pronađe zajedničko rješenje u duhu EU-a”.

Dogovor iz 2004. godine koji spominje Rehn i Vijeće EU- u svojim zaključcima odnosi se na zapisnik s trilateralnog sastanka između Hrvatske, Slovenije i Italije, na kojem je Hrvatska izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

Net.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.