Onečišćenje vode na samom ulasku u Pazinsku jamu

Prljava, mutna voda opet je jučer ujutro ispuštana u Pazinčicu iz pritoka Šaltarija, koja u nju utječe neposredno ispred Pazinske jame, javio nam je predsjednik Speleološkog društva Istra Mladen Jekić koji je rano ujutro stigao na most iznad Pazinske jame kako bi provjerio uvjete za vođenje posjetitelja u Pazinsku jamu, popularnu speleoavanturu.

Smeđa voda miješana s izvornom

– Predvečer dan ranije sam također bio u kontroli razine vode, i voda u potoku je bila poprilično bistra, a jutros katastrofa, kaže speleolog Jekić koji je jučer u ime Speleološkog društva Istra poslao prijavu protiv nepoznate osobe zbog zagađenja Inspekciji zaštite okoliša i javnoj ustanovi Naturi Histrica koja upravlja
Pazinskom jamom. Naime, zbog toga je događaja (i kiše) morao otkazati jučerašnju grupu turista koje je trebao voditi u grotlo Pazinske jame. Do poslijepodne s bujicom koja je došla uslijed jučerašnje kiše smeđa se voda u samoj jami pomiješala s onom prirodnom, ali je zato ostao prljavi trag iz pritoka Šaltarije. O povremenom zagađivanju Pazinske jame, upravo iz Šaltarije, već smo više puta pisali proteklih godina, još od 2009. godine, što znači da se ovaj problem već razvlači čitavo desetljeće.

Putem pritoka Šaltarija redovno se ispuštaju pročišćene vode iz gradskog pročistača tvrtke Usluga, međutim, iz njihove uprave uvijek negiraju da povremena
onečišćenja imaju veze s njihovom djelatnošću odnosno eventualnim tehnološkim problemom u funkcioniranju pročistača.

Problem koji traje čitavo desetljeće

A s obzirom da je na pritok Šaltarija uz pročistač spojena i kanalizacija sjevernog dijela industrijske zone Pazinka I. ne može se sa sigurnošću utvrditi tko je krivac za te povremene ispuste. Iako je prošlo čitavo desetljeće krivca nisu našle ni nadležne inspekcije kojima se često prijavljivao problem. Koliko nam je poznato dosad nije obavljena nijedna fizikalno-kemijska analiza prljave vode prilikom ovakvih događanja na samom izvoru onečišćenja odnosnu pritoku Šaltarija, a što bi možda rasvijetlilo o čemu se tu točno radi.

Povremena onečišćenja voda u Pazinskoj jami predstavljaju potencijalni problem za vodoopskrbu južne Istre, jer su vode sliva Pazinčice povezane s izvorištem vode za piće Rakonek, a povezanost ostoji i sa svim izvorima u dolini rijeke Raše. Onečišćenja ometaju i razvoj turizma u Pazinskoj jami što je strateška gospodarska grana pazinskog razvoja. “Osobno mi je vrlo neugodno kada kao speleolog s posjetiteljima dođem u kanjon Pazinčice ili u sam speleološki objekt Pazinsku jamu i kada ti turisti vide tu smeđu vodu s neugodnim mirisom”, zaključuje Jekić.

glasistre.hr

17 komentara na “Onečišćenje vode na samom ulasku u Pazinsku jamu”

 1. Purgatorio napisao:

  Ovo bi trebalo bit vrlo jednostavno ispitat i riješit, kad bi postojala volja. Međutim, čini se da ni nakon deset godina od puštanja u promet pročistača odgovornima nije stalo da saznaju ča se tu događa. Ili pak znaju, ali ne žele javno reć.

  1. merda napisao:

   Uzimali su se prošle godine uzorci ali je rezultate platila Usluga, pa je pitanje koliko su vjerodostojni. Našlo se svakakvih kemikalija ali onda se to pripisivalo Ekooperativi. E sad, kad Ekooperativa ne radi više, pitanje je ki bi moga ispuštat smeđa smrdljiva govna ako svi znamo da je gradski pročistač kanalizacije tik do jame

 2. Purgatorio napisao:

  Ovaj slučaj jednostavno previše smrdi.

 3. ovan napisao:

  Volio bih čuti koji je stav vodstva SDP-a, HDZ-a, nezavisnih, pa i IDS-a o ovom dugogodišnjem problemu? Da li će tražiti on inspekcije zaštite okoliša da istraži o čemu se radi? Da li će tražiti da se provjeri funkcionalnost pročistača (ako iz njega ispušta Usluga)? Da li će tražiti da se plombiraju svi šahtovi u krugu Pazinke (ako slučajno tamo netko nelegalno prazni sadržaje septičkih jama iz kamiona)? Baš me zanima da li će se netko od političkih kometatora javiti na ovu temu?

  1. Anonimno napisao:

   Glavno da svi plaćaju  pročistač. Čak i oni koji nisu povezani na njega, pa čak ni na kanalizaciju općenito.

  2. suzi jašić napisao:

   Ovan, da je odgovor na tvoja pitanja. Ovo muči i mene, nas, koliko i tebe.
   Kad bih napisala što sve mislim o ovoj temi, sumnjam da bi mi post prošao.

   1. ovan napisao:

    A ča je to toliko strašno da se ne može izreći neki stav o tome? Vjerujem da bi post prošao, a ako ne bi, ima i drugih načina da se iskaže stav stranke ili osobni stav. Dobro, SDP (Suzi) se barem javio, čekam (uzalud) da nešto o tome kažu i druge opcije. Trkelja se toliko o onom opasnom otpadu (koji je potencijalni problem, ali je barem taj otpad zatvoren i nije ispušten u okoliš), a o ovome nitko ništa.

  3. Vitorio napisao:

   Tema je izuzetno ozbiljna, a kada se radi o utjecaju ponora Pazinčice na izvorišta vode na primjerice labinštini aktualna je još od 80-tih godina prošlog stoljeća. Pouzdano znam jer nam je tih godina kao SD “Istra” bilo gotovo onemogućeno istraživanje pazinske jame. Problem se vuče godinama i nakon izgradnje pročistača. Na teren su izlazile i inspekcijske službe i hrvatske vode, ali bez nekih ozbiljnijih rezultata. Uzroka za povremeno zagađenje može biti više, ali niti jedan ne toliko složen da se ne može točno utvrditi. Problem može biti u samom prečistaču, u činjenici da dio oborinskih voda iz Pazinke nije spojen na pročistač, da su pritoci, naročito Šaltarija ( ali moguće i Mečari, i Brestovica) uslijed kiše donijeli blato i mulj. Pitanje je i da li farme na genetskom centru imaju utjecaj na bujicu Šaltarija? Kakvo je stvarno stanje u zatvorenom skladištu Ekooperative i sl. S pravom postavljate pitanje kada su i kakve analize vode i izvidi rađeni u trenutku takvog i sličnog događaja. Problem zapravo i ne mora biti problem ( ako se radi o običnom nanosu mulja ili zemlje), ali može biti i iznimno velik problem ako se radi o nekontroliranom dotoku vode iz kanalizacije ( posebno fekalne) ili je netko ispraznio sadržaj septičke jame ( što je također moguće) ili ne daj bože nešto curi iz Ekooperative. U svakom slučaju Jekić je postupio ispravno i odgovorno, sada je na institucijama sistema, od gradske do državne razine da postupe jednako odgovorno i točno utvrde uzroke i razinu zagađenja, poduzmu odgovarajuće mjere i o tome obavijeste zainteresirano javnost. Obzirom da im mi građani osiguravamo plaću i novac za te i takve aktivnosti imamo pravo znati. Kao rođeni pazinac ( iz Kaštela) i dugogodišnji speleolog jako dobro poznajem pazinsko područje, naročito jamu i potok sa njegovim pritokama i držim kako zaista nije teško utvrditi stvarni problem.
   Za novopečene političare ovo može biti zanimljivo vijećničko pitanje na kojemu treba inzistirati do kraja. Da slažem se s tobom Ovan krajnje je vrijeme da se ovaj problem definitivno rješi.
   Da i da kažem da Ovan nije u pravu što se tiče opasnog otpada. Dakle totalno je neinformiran i ne poznaje stvarnu razinu opasnosti. Ne mogu ti dati sve argumente za ovu moju tvrdnju, naprosto jer se bojim da nekome ne dam kakvu blesavu ideju. Ali znaš i sam da je opasni otpad iz ove firme u najmanje tri navrata završio u okoliš; Loke kod Pazina, područje Karlovca i kanalizacija u Pazinki ( slikan radnik kada je izlijevao tekućinu u kanalizaciju, prijava podnesena). Otpad se skladišti kako se skladišti ( plastične bačve, metalne bačve, rasuto). Pitanje je do kada može biti zatvoren, i da li pare odlaze u okoliš. Ako tebe Ovan pitam da li znaš ča se dojija od karbita (karbure) kada dodje u dodir s vodom
   (H2O) onda ti je stvar malo jasnija. Znač li ča se dešava kada tekućinu razliješ po zatvorenoj prostoriji? Tekućina (ako je u dovoljnoj količini) ispod vratiju iscuri u okolinu. Znaš ča se dešava sa metalnom bačvom, ako agresivna (nagrizajuća tvar) dovoljno dugo stoji u njoj? bačva istrune, a tvar isteče. Znaš koliko je skladište predmetne tvrtke udaljeno od zaštićenog krajolika Pazinske jame? Par desetaka metara.
   I na kraju, Znaš li da su ova dva problema u konačnici jedan cjelovit probleme zaštite okoliša, a naročito izvorišta pitke vode?
   Znaš li da ovo nije jedini takav problem na području grada Pazina. Jesi li nekad čuo za ponor Čiže, njegov položaj, izgled, namjenu i propisanu razinu vodo zaštite.
   Znaš sigurno, ali se naprosto toga nisi sjetio.
   U mom postu nemojte pronalaziti ništa zločesto, prve moje vrlo ozbiljne reakcije na ova pitanja započele su još 2009. godine, pa sam možda malo revoltiran činjenicom da sam bio u pravu i da ova pitanja, umjesto da budu riješena postaju sve teža. Ne želim se politički angažirat, ali sam spreman sve svoje spoznaje dati onome tko ima istinsku želju dati svoj doprinos prevladavanju ovih problema.
   “Borci protiv vjetrenjača” su naprosto ušutkani voljom vlasti i lokalne parlamentarne većine, ali možda zapušu novi vjetrovi.

   1. ovan napisao:

    Tema je nekontrolirano kontinuirano ispuštanje prljave vode u Pazinsku jamu, Ecooperativu zanemarimo trenutno. Ima drugih članaka o njoj. O važnosti teme se slažemo, ali iz svega priloženog i svim godinama do sada mogu kazati da uzroka ne može biti toliko mnogo koliko ih nabrajaš. Mogu biti dva: 1) Nefunkcionalni pročistač ili 2) ispuštanje sadržaja septičkih jama iz kamiona u kanalizaciju.
    Iz čega dolazim do ove dvije opcije? Kao prvo prljava voda dolazi isključivo iz bujice Šaltarije (dakle, iz pročistača ili kanalizacije Pazinke), ni iz kojeg drugog pritoka. Drugo prljava voda teče u vrijeme kojem nisu prethodile oborine. Štoviše, najčešće se ispušta u vrijeme kada se prema meteorološkim prognozama uskoro očekuju oborine. Ta činjenica upućuje na namjeru prikrivanja onečišćenja (!). Ecooperativu se može isključiti iz razloga što su prljave vode dolazile Šaltarijom i prije nego je ona došla tamo, a što je još važnije i kada je prestala s radom, dakle sada nedavno. Farmu na Gortanovom Brijegu se može isključiti, jer je tek nedavno počela s radom, a ovaj problem postoji deset godina. Dakle, preostaju spomenute dvije opcije. Obje su u odgovornosti komunalnog društva Usluga, a posljedično i gradske vlasti. Naime, u slučaju da netko nepoznat nekontrolirano ispušta veće količine sadržaja septičkih jama u odvodne šahtove u Pazinki, te je šahtove odavno trebalo plombirati, ali i kontrolirati. Odgovornost je definitivno na komunalnom poduzeću Usluga ili pridruženoj firmi Usluga odvodnja, koje u toj zoni ima sjedište, pa me čudi da se ništa čudno nije primjetilo svih tih godina. U slučaju 2, da pročistač ne radi kako treba, trebalo bi preuzet odgovornost i kazat u čemu je stvar, a ne kriti činjenice. Ionako će istina isplivat kad tad. Sumnja je utoliko veća, jer odgovorni nisu rasčistili tu situaciju, koja pasivno njih optužuje, iako bi im to bilo u interesu ako su u pravu.

    1. Feki Dreki napisao:

     A postoji i 3. opcija da se stare septičke jame iz pazinke prepune jer se umjesto pražnjenja ulijevaju u oborinsku kanalizaciju i nisu spojene na pročistač. Tako da je moguće da pročistač radi ispravno, a kraj njegovog ispusta se ispušta i otpad iz oborinske kanalizacije cijele pazinke bez kontrole (opasni otpad, fekalije). A Direktor ima druge brige, valjda zato i nije mogao ni bit na listi…

 4. Jama napisao:

  Ako je problem tamo bio i prije pročistača i prije Ekooperative onda to nisu uzorci.
  Onda ili Pazinka ili septičke.
  Svakako treba napravit analizu; ako je samo mulj, nema brige, ako su fekalije treba stvar riješiti.

 5. Anonimno napisao:

  Feki Dreki: Prljava voda ne dolazi u malim količinama, već u velikim količinama i u kratkom roku. Dakle, ne radi se o preljevanju. Jama: Prije pročistača bilo je daleko većih problema s kanalizacijom u Jami, ali to nije odgovor na pitanje zašto se ovo još uvijek događa. Analizu treba transparentno napraviti Inspekcija zaštite okoliša, koja ovdje jako šteka i to godinama

  1. oliver napisao:

   Da li bi neka udruga mogla zatražiti analizu vode iz potoka Šaltarija, npr. udruga Moj Potok ?
   Mislin da se more naručit analiza te vode u zavodu za javno zdravstvo. Sad da li baš oni moraju uzet uzorak ili se uzorak more uzet i neki drugi i ponest ga njima ne znan. Ča se tiče šoldi ne verujen da je to neka vela cifra, i verujen da ako zatraže da ih ki sponzorira u temu šoldi će se nać.

  2. oliver napisao:

   Ispravak Naš Potok , ne Moj Potok, škužajte umor dela svoje.

   1. Anonimno napisao:

    Zašto bi to zatražili i platili građani ili (građanska inicijativa) kada je to odgovornost inspekcije zaštite okoliša, nature histrice, grada pazina, pa i usluge?? S time da samu analizu nije ni baš ni lako napraviti (zato bi i koštala), jer je pritok Šaltarija nepristupačan, a da se napravi prava analiza treba uzorke uzet na samom pritoku. Vjerojatno bi se zato moralo angažirat i plivače s toplinskim odjelima. A i analiza bi se trebala napravit trenutačno, baš onaj dan kada dođe do zagađenja. Ni dan kasnije.

 6. Anonimno napisao:

  mislin da more zatrazit druga
  inace je to za za zarecki od zavoda trazi grad pazin i mislin da to uopce ni nesto skupo
  samo je pitanje kad uzorkovat vodu
  sad kad nema kise ili kad su gelike kolicine oborina

 7. merda napisao:

  Analiza košta oko 2000 kn ali Naš Potok nije udruga nego Građanska inicijativa, dakle ne financira se iz ničijeg proračuna. Zadnje su uzimali vodu lani čini mi se, pratim njihovu stranicu, USluga je platila tu analizu ali nisan sigur da su rezultati izašli ili su izašli ali su KAO bili normalni

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.