Ono što mi dode pod prste, to napravim

nada_putinja_nakit.jpg(Glas Istre, 17. travnja 2011.)Zubna tehničarka zaljubljena u izradu nakita od 1993. ne radi u struci jer je prešla u poduzetničke vode, a umirovljeničke dane koristi za intenzivno druženje s unučicom. To je Nada Putinja koja je od 2003. predsjednica Društva likovnih stvaratelja Pazina.

– Eksperimentirala sam još u srednjoj školi kad sam učila raditi sa žicom za zubnu protetiku. Na specijalizaciji za ortodontske aparate u Ljubljani čeličnu žicu sam vrlo detaljno
upoznala. Počela sam pomalo ksperimentirati i s pigmentima za boju. Izrada nakita je spoj znanja moje struke i moje kreativnosti, objašnjava svoj početak Nada dok razgovaramo
u LG galeriji. Kasnije je ubacila kuglice i perlice. Nastoji da perlice budu staklene ili od Swarovski kristala, a uz čeličnu koristi i srebrnu žicu jer daje neku drugu vrstu elegancije.

U izradi nakita koristi i umjetnu smolu. Veli da s čeličnom nije lagano raditi jer treba aparatura za njeno savijanje, ona pronalazi jednostavnije načine da bi dobila približno iste
rezultate. aj moj glomazan nakit svatko nositi, veli Nada. Pojašnjava nam i kako nastaju njene ogrlice, naušnice i prstenje. Njena je kćerka na dan vjenčanja nosila zanimljiv ukras s češljićem u kosi koji joj je izradila.

– Treba napraviti kalup. Najprije modeliram vosak. Imam neku sliku u glavi, ali to se može promijeniti u trenutku. Ono što mi dođe pod prste, to napravim. Nekada zamislim oko, a ispadne kula. Barem ja to vidim, kaže Nada koja kada počne raditi jednostavno ne zna više stati, i taj je rad opušta.

A što se dalje događa s nakitom? Nerado se od njega odvaja, onaj s perlicama čuva i uglavnom ga poklanja prijateljima, a nešto se i proda u LG galeriji. Sudjelovala je 2008. na skupnoj izložbi koju e organizirala pazinska Gradska knjižnica i čitaonica gdje je njen nakit ukraden! Nada kaže da ga nije tražila i da ga u Pazinu ionako nitko ne može nositi jer bi ga odmah prepoznala. Vjeruje da je ukraden iz obijesti, a ne zato što ga je netko silno želio imati. – Da se nekome toliko svidio, poklonila bih mu ga, kaže samozatajna Nada.

Na manifestaciji “Uzorna žena Hrvatske” koja je lani održana u Pazinu jedan od poklona bio je i komplet njenog nakita koji su sačinjavali ogrlica, narukvica i naušnice. Iako sada manje radi, planira samostalnu izložbu nakita za koju tek treba osmisliti najpogodniji način izlaganja.

Glas Istre, 17. travnja 2011.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.