Od 1. siječnja povećava se dobna granica za stjecanje prava na mirovinu

StarciJoš samo dvadesetak dana ostalo je zainteresiranima koji ispunjavaju uvjete da u mirovinu odu po blažim uvjetima, kakvi vrijede do stupanja na snagu dijela odredbi izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju, točnije do 1. siječnja.
Prema još uvijek aktualnim odredbama građani imaju dvije opcije za odlazak u starosnu mirovinu: jednu za starosnu mirovinu s nepunim, a drugu s punim radnim stažem.

Do kraja 2007. godine starosnu mirovinu s punim radnim stažem još uvijek mogu ostvariti žene s navršenih 35 i više godina radnog staža, ukoliko su starije od 54 godine i šest mjeseci, te muškarci s navršenih 40 godina radnog staža, ukoliko su stariji od 59 godina i šest mjeseci.
Za odlazak u starosnu mirovinu s nepunim radnim stažem, pak, do kraja godine potrebno je imati najmanje 15 godina i šest mjeseci staža te navršene 64 godine i šest mjeseci života za muškarce, odnosno 59 godina i šest mjeseci života za žene. Aktualni zakon vrijedi i za one s beneficiranim radnim stažem te građane koji su staž odrađivali u bilo kojoj državi koja je s Hrvatskom potpisala konvenciju o socijalnom osiguranju.
S novom godinom, pak, povećava se starosna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu za pet godina. Da bi dobili starosnu mirovinu muškarci će morati imati napunjenih 65, a žene 60 godina te najmanje 15 godina radnog staža. Prema strožijim kriterijima kakvi vrijede od iduće godine, neće biti bitno ima li primjerice muškarac 40 godina radnog staža. On u mirovinu neće moći otići prije navršenih 65 godina života, s najmanje 15 godina radnog staža.
Osim promjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju, 2008. godina donosi i niz novih zakonskih regulativa. Naši pomorci će, primjerice, bez iznimke i razlike ući u sustav mirovinskog i invalidskog osiguranja.
Nešto stroži bit će Prekršajni zakon, gdje se uvode produženi rokovi zastare i pojednostavljuje procedura izricanja kazni. Najviša kazna za prekršaj više neće biti 15, nego 50 tisuća kuna, a za prekršaje vezane za onečišćenje okoliša dosuđeni iznos moći će ići čak do milijun kuna za pravne osobe. Na snagu stupaju i nove odredbe Zakona o javnoj nabavi, koje će postrožiti proceduru i pojačati pravnu zaštitu onih koji smatraju da su izigrani na javnim natječajima. Od nove godine 18-godišnjaci više neće morati u redovitu vojnu službu, a kako to napominje portal Index.hr, ukida se i limit na porodiljne naknade zaposlenim majkama. One će ubuduće u prvih šest mjeseci dopusta dobivati naknadu u visini plaće koju imaju na svom radnom mjestu.

Glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.