Opasna gradska šetnica

Šetalište pazinske gimnazijeŠetalište Pazinske gimnazije već se desetljećima u žargonu naziva Zabranjena ulica. Netko izvana bi ovaj misteriozni naziv mogao protumačiti na različite načine, no svakom je Pazincu jasno na što se ta zabrana odnosi – na prometovanje vozilima, koje se godinama u praksi ne poštuje. Za razliku od domaćih vozača, koji većinom oprezno koriste ovu prometnicu, posebnu opasnost za pješake pričinjavaju stranci koji, ne shvaćajući da se nalaze u pješačkoj zoni, »prolete« ulicom kojom se mahom šeću djeca.
Zabrana prometa bila je i ostala potpuno logična odluka, jer se u neposrednoj blizini nalazi jedna od najvećih istarskih osnovnih škola OŠ Vladimira Nazora, s oko 800 učenika, i najstarija istarska gimnazija – Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile sa 750 učenika, koji svakodnevno prolaze tom ulicom. U blizini se nalazi i Dječji vrtić “Olga Ban” čiji polaznici gotovo svakodnevno koriste šetalište za zajedničke šetnje, kao i Park narodnog ustanka. Dakle, šetalištem dnevno obavezno prođe gotovo dvije tisuće polaznika vrtića i škola, ne brojeći šetače – zaposlenike, umirovljenike i djecu u parku.
Stanje se svojedobno pokušalo urediti postavljanjem stupića na istočnoj (opasnijoj) strani najdužeg i jedinog pravog pazinskog šetališta, no nakon jedne noćne vožnje i “zapucavanja” nepoznatog vozila u stupić prije dosta godina, od toga se odustalo zbog latentne opasnosti za takve vozače u prekršaju(?!), a da se nije povela rasprava o postavljanju automatske rampe ili nekog drugog rješenja. Jednostavno je taj problem, što se kaže, “gurnut pod tepih”.
Moguće je rješenje – a ne treba ga daleko tražiti, dovoljno je pogledati istarske primorske gradove – u postavljanju automatskih rampi na oba ulaza u šetalište, koje se otvaraju samo magnetskim karticama koje bi se dodijelile stanarima i radnjama koje nemaju stražnji ulaz. Time nestaju jedini pravi argumenti protivnika postavljanja zapreka: dostava robe radnjama (samo jedan kafić nema stražnji pristup) i pristup vozilima malobrojnih stanara. Nedostatak novca loš je izgovor za ovako opasne probleme. Polovično (kratkoročno) rješenje bilo bi postavljanje fiksne rampe na (mnogo opasniji) istočni ulaz. U “moru” prometnih nesreća jesu li potrebne nove?

Problem parkiranja

Rastući problem parkiranja uzrokovao je da šetalište služi i kao parkiralište. Policija vozače rijetko kažnjava, a lako joj se mogu spočitnuti i dvostruka mjerila, zbog nesankcioniranja vozila za održavanja Županijske skupštine i ostalih skupova u Spomen domu. Tako je, zbog potrage za parkirališnim mjestom, neslužbenom prometnicom postala i bezimena šetnica kraj gradskog stadiona, koja povezuje šetalište s parkiralištem Spomen doma.

Anđelo Dagostin
Glas Istre

8 komentara na “Opasna gradska šetnica”

 1. Lino napisao:

  Prvo ispravak netočnog navoda (valjda kad mogu sabornici, mogu i ja): Šetalište Pazinske gimnazije nije pješačka zona nego prometnica kojom je dozvoljen promet samo dostavnim vozilima i vozilima stanara. Ne radi se tu samo o “stanarima i radnjama” nego i o dostavnim vozilima i vozilima servisnih službi.

  Drugo, nakon tolike brige o pješacima, možda bi bilo zgodno načeti i temu ulaska vozila u grad, tj. masovnih kolona vozila koja čekaju da pješaci, koji “na kapaljku” prelaze cestu između Spomen doma i Erste banke, prijeđu.

  Treće: Bravo za parkiralište. “Imate veliko parkiralište iza Spomen doma” mi već izlazi na uši (u obliku pare).

  1. cesko napisao:

   da, vidiš.. možda je neki semafor rješenje za to.. ali neki s relativno brzin promjenama, pa stavit dva, jedan kod RI banke, jedan kod pokućstva i uskladit ih..

  2. dandjelo napisao:

   Cilj teksta je da ona postane pješačka zona ili strogo kontrolirana zona umirenog prometa bez opasnosti od stradavanja pješaka, posebno djece. Motivacija je bila u tome što sam višestruko vidio (posebice strance) kako pri brzini od 80 km/h na sat jurnu od benzinske prema Spomen domu, jer im se čini logičnim ići ravno, a znakove vjerojatno ni ne primjete.

   Ako ćemo bit cjepidlake i pisat samo da kontriramo, onda je prema znaku dozvoljen promet samo stanarima, a ne “dostavnim vozilima i vozilima servisnih službi”.

   Briga o pješacima je nužna jer su oni u gradskoj vožnji uvijek podređeni, a zbog mnoštva je razloga dobro poticati pješačenje pa mi stoga nije jasno što je problematično u kapanju pješaka. Grad je zona umirenog prometa ili bi to trebala bit. Veći je problem izlaz iz grada npr. iz smjera “Pokućstva” prema Kolegiju. Možda bi rješenje trebalo potražiti u kružnom toku, ali prije svakako napraviti stručnu studiju.

   Problem parkiranja je rastući…

   1. Lino napisao:

    “onda je prema znaku dozvoljen promet samo stanarima, a ne “dostavnim vozilima i vozilima servisnih službi”” : sorry ali nisi pogleda znak iz smjera autobusne. Dostavna vozila smiju samo u smjeru autobusna – spomendom a vozila stanara obrnuto. Samo to dosta govori o kvaliteti prometnog uređenja Pazina.

    1. dandjelo napisao:

     :-) Slažem se.

 2. Anonimno napisao:

  stajanje pješacima na semaforu je elementarno pravilo kulture

 3. Anonimno napisao:

  Mislim da svakako treba postavit rampe pa da se ulaz dozvoli samo stanarima i dostavi, a ne da auti budu parkirani do bolnice. Pogledati primjere u Rovinju i Poreču. To važi i za razne županijske skupštine, emveje i sl. Policija je tamo (na šetalištu) vrlo selektivna i kažnjava ili po nečijem naputku (nemoj njega, to mi je zrman-nevodo-frend) ili po vlastitoj procjeni, a ne po znakovima. Ista stvar u muntriljskoj; policiji pod nosom a ništa od svega.
  pepsi

  1. Anonimno napisao:

   i onda se cudimo kad netko zeli provesti represivne mjere? da postoji imalo kulture u ovom narodu znak bi bio dosta..

Komentiranje je onemogućeno.

© iPazin.net portal 2001. - 2024.