Opasne petarde i klizanje po ledu

petardePodručni ured Pula/Pazin Državne uprave za zaštitu i spašavanje provodi Nacionalni program edukacije djece predškolske i mlađe školske dobi u području zaštite i spašavanja. Podržavaju ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje, a izrađen je u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja.
Edukaciju su 9. studenog počeli učenici prvih i drugih razreda pulskih osnovnih škola Centar i Veli Vrh. U nepunih mjesec dana prošlo ju je 452 djece i to u područnoj školi u Štinjanu, OŠ Vodnjan, dječjim vrtićima u Medulinu, Vodnjanu i područnom vrtiću u Gračišću te u OŠ Vladimira Nazora u Pazinu i područnim školama u Cerovlju, Gologorici i Gračišću. Na redu je Labinština, a program se nastavlja i u 2008. s tim da se planira njime obuhvatiti 2.500 djece. Namjera je u cijeloj Istri akciju provesti najmanje u po jednoj matičnoj i područnoj školi te vrtićima na Buzeštini, Bujštini, Labinštini, Pazinštini, Poreštini, Puljštini i Rovinjštini. Predavači su zaposleni u Područnom uredu Pula/Pazin: Renato Kalac je načelnik odjela zaštite i spašavanja, Nirvana Ukušić stručna savjetnica, a sudjeluju i pripadnici gorske službe spašavanja, službe spašavanja na vodi i Hitne medicinske pomoći.
U kraćem, njima prilagođenom, izlaganju djeca dobivaju osnovne informacije o opasnostima i nesrećama kao što su požar, poplava, potres, ekstremni zimski uvjeti te o tome kako i od koga mogu zatražiti pomoć. Budući da se u predblagdansko vrijeme često koriste razna pirotehnička sredstva, ukazuje im se na opasnosti koje ona nose. Nemojte se klizati po ledu ili po zaleđenim barama, jer je to opasno, savjetuje im se. Djeci su najzanimljivije vježbe poput traženja zaklona pod školskim klupama u slučaju potresa i evakuacije iz školske zgrade u slučaju opasnosti dok im teško pada kada moraju nazvati telefonski broj 112 i porazgovarati s operaterom. Kako je Dom zdravlja blizu pazinske škole, đaci su do njega odšetali i s velikim zanimanjem razgledali što sve ima u vozilu hitne pomoći.
Djeca dobivaju na dar raspored sati, edukativnu bojanku i enigmatiku pa mogu uz igru učiti o postupcima zaštite i spašavanja. Kalac je istaknuo iznimno dobru suradnju s vrtićima i školama, a kaže da su djeca jako poslušna te da postavljaju brojna pitanja ili pričaju o vlastitim iskustvima, primjerice da im brat baca petarde. Kada im se spomenu petarde djeca se nasmiju, ali osmijeh nestaje kada vide kako gori barut kojim se petarde pune.

www.glasistre.hr (S. B.)

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.