Opasni otpad prijeti Pazinčici

PazinčicaOd 29. kolovoza tvrtka Ecooperativa iz Matulja ima dozvolu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za sakupljanje i privremeno skladištenje raznih vrsta opasnog otpada, piše u odgovoru koji smo dobili iz Ureda glasnogovornice tog ministarstva. Upite smo poslali nakon saznanja da je u krugu bivše tvornice Pazinka u rujnu viđen kamion s oznakom opasnosti na kojem je bilo 30-ak bačava, a iz Grada Pazina su 17. rujna tražili nadzor inspekcije zaštite okoliša kako bi se utvrdilo o čemu se radi. Iako je prošlo gotovo mjesec i pol, odgovor još nisu dobili.
Ecooperativa je dobila dozvolu do 29. kolovoza 2010. godine, a u unajmljenom poslovnom prostoru u krugu bivše Pazinke može privremeno skladištiti razne vrste opasnog otpada – drvni otpad i različite vrste muljeva koji sadrže opasne tvari, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatore te elektronički otpad. Predviđene godišnje količine kreću se od dvije do 200 tona, a ovise o kapacitetu vozila, spremnika i skladišnog prostora. Nakon privremenog skladištenja taj se otpad predaje ovlaštenim osobama za uporabu ili zbrinjavanje ili se izvozi. Za otpad koji se uglavnom direktno isporučuje ovlaštenim osobama za uporabu, kao što je zauljena voda, predviđa se sakupljanje i privremeno skladištenje do 300 tona godišnje.
Iz Ministarstva ukazuju i na odredbe Zakona o otpadu, kojima je određeno da proizvođač može privremeno skladištiti otpad najduže godinu dana. Ovlašteni sakupljači uz otpad preuzimaju i obrazac pratećeg lista od ovlaštene osobe za obradu, uporabu ili zbrinjavanje. »U praksi se privremeno skladištenje izbjegava ili se svodi na vrijeme dok se ne popuni kapacitet prijevoznog sredstva«, tvrde u uredu glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša.
Prije izdavanja dozvole za gospodarenje opasnim otpadom obavlja se očevid radnog prostora i opreme da se utvrdi jesu li ispunjeni tehničko-tehnološki uvjeti propisani zakonom i provedbenim propisima, što osigurava potrebnu razinu zaštite okoliša. Očevid je bio 1. kolovoza, a taj poslovni prostor ima vodopravnu dozvolu pa je na taj način osigurano vodozaštitno područje. Na lokaciji u Kurelićevoj 20/4 bila je i inspekcija zaštite okoliša, koja je nakon pregleda upozorila Ecooperativu da do 15. studenog uskladi vođenje očevidnika s Uredbom o kategorijama, vrstama i klasifikacijama otpada, s katalogom otpada i listom opasnog otpada.
Tko je Ecooperativa? Tvrtka koja se bavi čišćenjem i zbrinjavanjem komunalnog, neopasnog, tehnološkog i opasnog otpada širom Hrvatske osnovana je 1994. godine. Većinski joj je vlasnik, kako piše na internetu, vodeća austrijska tvrtka za zbrinjavanje otpada Saubermacher Dienstleistings AG. Od 2003. godine imaju sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001:2000, a na listi klijenata su im, među ostalim, ministarstva obrane i poljoprivrede, Ina, HŽ, HEP, HT, Hrvatske šume te pulska Opća bolnica, Uljanik i Tvornica duhana Rovinj, ali i ispostave Istarskog doma zdravlja. Na njihovim se web stranicama može naći i podatak da jedna litra motornog ulja može zagaditi milijun litara pitke vode pa se ukazuje na značaj njegova odvojena prikupljanja i zbrinjavanja na propisani način. Baterije i akumulatori sadrže opasne tvari, kao što su nikal, kadmij, živa, olovo, cink, kiseli i alkalni elektrolit, koje izravno ugrožavaju okoliš i zdravlje ljudi. Elektronički uređaji poput računala, televizora, monitora, pisača, fotokopirnih strojeva, mobilnih i fiksnih telefona sadrže razne teške metale pa se moraju odvojeno prikupljati. Ecooperativa ih rastavlja u specijaliziranom pogonu i odvozi na daljnju obradu.
Upravo će se takve vrste opasnog otpada, makar to bilo samo privremeno (Zakon o otpadu kao iznimku daje mogućnost da to bude i do tri godine uz suglasnost Ministarstva), skladištiti nedaleko od Pazinčice i Pazinske jame, koja je u drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta vode za piće po županijskoj odluci iz 2005. godine. Unatoč višekratnim pokušajima, jučer i prekjučer nismo uspjeli kontaktirati čelnog čovjeka Ecooperative Darija Mančića.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.