Općina Kršan u minusu 4,9 milijuna kuna

krsan_vijecnici_2013Kako smanjiti manjak Općine Kršan, koji je na kraju prošle godine dosegao iznos od 4,9 milijuna kuna, rasprava je koja se na sjednici Općinskog vijeća u ponedjeljak vodila bez zaključka. Potaknuo ju je Silvano Uravić (SDP-HNS-HSU)ustvrdivši da Vijeće ne ulaže dovoljno truda da bi riješilo taj problem.

– Raspravljamo o rashodima, a nikada o prihodima. Od formiranja vijeća u kolovozu do danas nismo progovorili o općinskom minusu. Aljkavi smo i nismo dorasli situaciji, kaže on.

Smatra da je 320 tisuće kuna godišnje za rad Vijeća preveliki trošak pa je predložio da se, s obzirom na opće gospodarsko stanje, smanje vijećničke naknade i naknade za rad u radnim tijelima, a tako prikupljena sredstva usmjere u gospodarstvo i školstvo. “Ponašajmo se šparnije!”, poručio je.

Na njegov je istup Esad Huskić (IDS) reagirao burno. “Prije četiri godine, na početku mandata bivšeg saziva, kolega Boris Rogić i ja tražili smo isto to te ukidanje drugog potpredsjedničkog mjesta, što je tada odbijeno i proglašeno demagogijom. Ovo je sada najniža demagogija! I dalje mislim da ne treba smanjiti naknade i ukinuti drugog potpredsjednika jer to mjesto služi za trgovinu da bi se moglo formirati vijeće, kaže on.

– Ja bih u potpunosti ukinuo naknade, bio je ekstreman Zoran Karlić (SDP-HNS-HSU). K tome smatra da Općina pretjeruje u potrošnji za javnu rasvjetu pa je predložio selektivno isključivanje rasvjetnih tijela.

Rasprava se povela nakon što je načelnik Valdi Runko (kandidat grupe birača) podnio izvješće o svom radu u prošloj godini te izvješće o ostvarenju proračuna. Oba dokumenta pokazuju da je Općina do ukupnih 4,9 milijuna manjka dospjela tako što je minusima iz prethodnih godina 31. prosinca 2013. godine dodala još 253 tisuća kuna s negativnim predznakom. Ukupan prihod u prošloj godini iznosio je 21,37 milijuna kuna ili 76,96 posto planiranog, a rashod 21,62 milijuna kuna ili 93,55 posto plana.

Glavni razlog podbačaja je za četvrtinu manji prihod od planiranog na račun HEP-ove naknade za korištenje prostora, prouzročen remontom u termoelektrani. Od komunalnih doprinosa ubrano je tek 11,28 posto planiranog jer je izostala planirana novogradnja. Pozitivne činjenice su da je Općina u odnosu na 2012. godinu ostvarila 1,38 milijuna kuna više prihoda i 538 tisuća kuna manje rashoda.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.