Općina pršuta Pićan: Načelnik proračunskim novcem kupio 94 kile pršuta

Ljepše je narezati dva ovala pršuta ljudima, nego pečenog odojka, stav je pićanskog načelnika Ivana Frankovića, kojem se nema što prigovoriti, jer se o ukusima, navodno, ne raspravlja. Međutim, koliko je tih ovala pršuta bilo narezano, od koga su kupljeni i po kojoj cijeni nisu informacije koje je načelnik spreman podijeliti s javnošću, iako je pršut kupljen novcem iz proračuna.

Bizaran je to detalj koji je izašao na vidjelo prigodom vijećničke rasprave o rebalansu ovogodišnjeg proračuna, a koji je odbijen na posljednjoj sjednici Vijeća.

Kako saznajemo, iz poprilično siromašnog proračuna jedne u nizu općina Labinštine, koji iznosi nešto više od 8 milijuna kuna, tijekom ove godine u tri je navrata nabavljan pršut, jednom 48 kg, a još dva puta po 23 kg. Je li funkcija općine da osigurava 100 kila pršuta godišnje za svoje goste, načelnik ne drži spornim, bitno, je, kaže, da nije premašen iznos namijenjen za reprezentaciju, a njegova je stvar što će se kupiti. Tvrdi i da nije u pitanju navedena količina, ali ne želi reći koliko je kila pršuta u pitanju.

– Na trošak Općine Pićan nabavljena je određena količina pršuta za potrebe reprezentacije, ali ne radi se o navedenoj količini. Pršut je nabavljen od dva proizvođača istarskog pršuta po prodajnim cijenama utvrđenim od strane tih proizvođača, kaže načelnik ne odajući više ni jednu informaciju o ‘operaciji pršut’. Nema on, kaže, vremena, sada tražiti račune, a normalno je, valjda, počastiti ljude kad dođu na otvaranje Centra za nematerijalnu baštinu. Dapače, kad ga pitamo za komentar pićanskih priča da nabava pršuta na račun proračuna ima veze sa svadbama njegovih kćeri, u pravoj čačićevskoj maniri kaže da si takvo pitanje na našem mjestu on ne bi dozvolio. – Ja ubijam dvije svinje godišnje, argumentira Franković.

Inače, što se tiče proračuna, rashode je trebalo smanjiti za nešto više od milijun kuna, kako bi se pokrio manjak iz prethodnih godina, što Vijeće za sada nije prihvatilo. Tih milijun kuna možda se moglo uštedjeti da stara kuća u središtu mjesta nije kupljena za čak 130.000 eura, kako bi se u njoj otvorio vrtić, od čega još nema ništa. Ni za to, naravno, odgovornost ne snosi načelnik. – O visini cijene nekretnine odlučilo je Vijeće, a ukoliko se smatralo da je cijena previsoka moglo se izglasati i drugačiju odluku, odnosno odustati od kupnje, kaže načelnik, ustvrdivši da je vrijednost kuće utvrdio sudski vještak.

Dobra je vijest, ipak, da će se u proračunu nekako naći 11 tisuća kuna da se pokriju odvjetnički troškovi petorici eko-aktivista koje je tužio Rockwool, a na što se čeka godinu i pol dana. – Račun nije plaćen na vrijeme iz razloga što smo tražili usklađenje računa sukladno odvjetničkoj tarifi. Kako ne bi naplata bila izvršena od strane naših mještana Općina Pićan će platiti navedeni iznos iako i dalje smatramo da on nije u skladu s propisom koji uređuje odvjetničku tarifu, obećao je Franković.

ipress.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.