Općina Sveti Lovreč obilježila svoj dan

Povodom obilježavanja Dana općine Sveti Lovreč u srijedu je u prostorijama galerije Placa održana svečana sjednica općinskog vijeća na koju su se odazvali svi vijećnici te svi načelnici susjednih općina uz gradonačelnika Poreča kojemu je Sveti Lovreč nekoć pripadao. Sjednicu su vodili predsjednik općinskog vijeća Adriano Palman te načelnik Marko Ljubešić.

Bila je to prilika za dodjelu priznanja zaslužnim građanima općine, a ove godine nagrada Općine Sveti Lovreč pripala je velečasnom Josipu Kalčiću koji već devetnaest godina vodi župu Sv. Martina i koji se ovih dana sprema u mirovinu. Uz župnika priznanja Općine dodijeljena su Sanji Matošević dugogodišnjoj poduzetnici i neumornoj aktivistici u promicanju kulturnih vrijednosti srednjovjekovnog gradića s bogatom poviješću te poduzetniku Zoranu Heraku, vlasniku obrta za prijevoz. On podupire sve kulturne i sportske manifestacije te je aktivan član zajednice i primjer potpore mlađoj generaciji. Načelnik općine Marko Ljubešić u svom se prigodnom govoru osvrnuo na jednogodišnji rad ističući izgradnju kanalizacijskog sustava kao najvećeg projekta u proteklih deset godina na području Lovreštine. Spomenuo je i realizaciju EU projekta Rural design gdje Općina ima partnersku ulogu s drugim općinama Istre i Slovenije. U sklopu ovog projekta izrađen je elaborat vizualizacije mjesta te je postavljeno oko 30 posto turističke signalizacije, prve na tom području.

– Bez obzira na mali broj stanovnika, sa svojih 20 i više sela Lovreština pred nas svakim danom postavlja nove zahtjeve u kvaliteti življenja. Tako je i trenutno u tijeku rekonstrukcija i dogradnja javne rasvjete, LED tehnologijom s oko 40-ak novih rasvjetnih tijela, investicija vrijedna preko 200.000 kuna u ukupno devet naselja Lovreštine, rekao je načelnik. U selima Medvidići, Medaki i Krunčići postavljena su tri nova dječja igrališta, sve je spremno za asfaltiranje putova, u prvom redu ceste Selina- Jakići Dolinji. Čeka se i na početak proširenja gradskog groblja, a u finalnoj je fazi projektiranje infrastrukture u starogradskoj jezgri. U okolnim selima svake godine niču novi bazeni, uređuju se stare kuće i grade nove slijedeći ili oponašajući istarsku graditeljsku tradiciju pa je načelnik rekao kako broj noćenja u Lovreštini svake godine raste.

Kalčić: Vjerujem u Boga

Prilikom dodjele nagrada velečasni Josip Kalčić obratio se nazočnima rekavši da je on posvetio svoj život razumijevanju čovjeka. “Ja vjerujem u Boga, svoj svećenički poziv shvatio sam kao svakodnevni pokušaj da svoju vjeru prenosim na druge poštujući osobne svjetonazore svakog pojedinca, rekao je Josip Kalčić koji će 20. kolovoza napustiti Sv. Lovreč i povući se u dom za umirovljene svećenike u Puli.

Evi Šolar glavna nagrada za fotografiju

Prostorije galerije na glavnom trgu bile su ispunjene fotografijama 35 umjetnika koje je specijalni žiri izabrao među 70 sudionika natječaja Boje Istre. Glavna nagrada pripala je umjetnici iz Vabrige Evi Šolar. Tokom svečane sjednice kratki, ali dojmljivi koncert održao je mladi Lorenzo Palman koji je nedavno nagrađen prvim mjestom na međunarodnom natjecanju harmonikaša u Sarajevu.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.