U općini sa 190 bazena otvoreno još 24 kuća za odmor

Dok ponegdje na istarskoj obali kukaju za prošlogodišnjim turističkim rezultatima, na području Svetvinčenta bilježe 43 posto više dolazaka i 42 posto više noćenja u odnosu na prvih šest mjeseci 2015. godine.

Prema podacima Deana Pustijanca, direktora Turističke zajednice Svetvinčenat, do konca lipnja, dakle danas, ostvareno je 2.680 dolazaka i 20.657 noćenja, za razliku od lani kada je u istom razdoblju Savičentu posjetilo 1.876 gostiju s 14.520 noćenja. Izuzetni rezultati, ali i trend koji traje već nekoliko godina, posljedica su uglavnom povećanja kapaciteta – u ovoj godini na području općine ima 24 novokategorizirana objekta sa 132 ležaja, od čega 15 kuća za odmor te devet apartmana.

Stare i nove kuće

Puno je to, ako se zna da općina Svetvinčenat, na čijem području trenutno boravi 600-tinjak gostiju, ima ukupno 240 objekata s oko 1.500 glavnih i 350 pomoćnih ležaja. Još je zanimljiviji podatak da je na njenom području, koje nastanjuje 2,3 tisuće ljudi, nalazi oko 190 bazena!

– Većinom se obnavljaju stare kuće, ali i grade novi objekti. Uglavnom je riječ o kućama za odmor s bazenima. Trend je stavljanje neiskorištenih objekata u komercijalne svrhe, i to investitorima uglavnom nije osnovna djelatnost, već dodatni prihod uz redovni posao, kaže Pustijanac. Ruralni turizam u kombinaciji s bogatstvom ljetnih kulturnih i zabavnih manifestacija, postao je zaštitni znak Savičente. Koncem srpnja odvija se legendarni Festival plesa i neverbalnog kazališta, početkom srpnja ide Srednjovjekovni festival, za rujan je prebačen tradicionalni Festival sira. A tu je i niz manjih programa, ogromno bogatstvo kulturno-povijesne baštine i neosporne draži istarskog zaleđa kao garancija sve boljih rezultata.

Ipak, pojedini iznajmljivači navode da popunjenost njihovih objekata stagnira, a rezultati nisu pokazatelj sezone već novih kapaciteta.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.