Operacija NIT: Uzeli 11 milijuna kuna od HPB-a pa otvorili stečaj

PAZIN – Na Trgovačkom sudu u Zagrebu otvoren je krajem svibnja stečajni postupak nad tvrtkom Elektronički medijski centar, koja u vlasništvu ima 85 posto udjela Nezavisne istarske televizije. Stečaj je otvoren na prijedlog same tvrtke, a zbog nemogućnosti otplate kredita Hrvatskoj poštanskoj banci.

Elektronički medijski centar čiji je formalni osnivač bio Dinko Spajić zadužio se u Hrvatskoj poštanskoj banci svega mjesec i pol nakon osnivanja u veljači 2008. godine za iznos od 11 milijuna kuna uz 9 posto kamata čime je navodno kupljen poslovni udjel u iznosu od 85,398% u Nezavisnoj istarskoj televiziji d.o.o. Pazin, te većinski udjel u Radio Maestralu u Puli, koji je u međuvremenu navodno prodan za oko milijun kuna. Otplaćen je samo neznatni dio kredita, zaposlenika nema, a sjedište društva bilo je u iznajmljenom prostoru u Zagrebu, F. Petrića 4, navodi dužnik.

Uvidom u raspoloživu dokumentaciju sud je utvrdio da dužnik na svom poslovnom računu koji se vodi u HPB ima evidentiranu blokadu, odnosno nepodmirene obveze na dan 12. studenoga 2009., a na temelju rješenje o ovrsi u iznosu od 555.544,66 kn.

Elektronički medijski centar udjele u NIT-u kupio je od Predraga Škuljevića i tvrtke Parting Istra, čiji je direktor Škuljević, koji je unatoč navodnoj promjeni vlasništva ostao, uz Gordanu Restović, član uprave NIT-a. Nisu promijenjena ni ostala tijela, odnosno Nadzorni odbor i dalje su činili Željko Žmak, tada predsjednik Uprave i suvlasnik u međuvremenu propalog Glasa Istre, sada pokojni Đani Bažon, tada član uprave i suvlasnik Glasa Istre te Vinko Dražić, svojedobno član Uprave Glasa Istre.

Podsjetimo, Parting Istra jedna je u nizu tvrtki u kojima su vlasnički i/ili poslovno povezani Žmak i Bažon, poput Mehanike, Nominata, Amfora hotela itd. dok se kao osoba u sjeni spominje Milan Naperotić, povezan s poslovanjem Hypo Alpe-Adria banke u Hrvatskoj.

Nenad Pajić, direktor pulske podružnice HPB-a koja je odobrila kredit, nije u isplati 11 milijuna kuna čiji je povrat osiguran udjelima NIT-a u visini od 8,21 milijun kuna vidio ništa sporno. Samo dvije godine nakon sklapanja ovog poslovnog odnosa dužnik ide u stečaj, dok se za bančinih 11 milijuna kuna (ne) zna gdje su završili. Banci za utjehu ostaje većinsko vlasništvo nad ovom županijskom televizijom. U međuvremenu je i sama banka potpala pod istragu zbog malverzacija širom Hrvatske, uključujući naravno i Istru, koje su se najčešće i provodile kreditnim zaduživanjima uz nevrijedne hipoteke, a konačni iznos isisanog i opranog novca još nije poznat.

Zanimljivo je da je u travnju ove godine stečaj otvoren i nad tvrtkom Parting Istra i to zbog duga od 26 milijuna kuna Hypo Alpe-Adria banci. Parting Istra inače je osnivač tvrtke Mehanika preko koje Žmak i suradnici nastupaju na tržištu nekretnina, a trenutno je u blokadi, dok su stanovi koje su građani kupili još uvijek pod hipotekom za kredit koji je Mehanika podigla za gradnju.

U obrazloženju otvaranja stečaja nad Parting Istrom navodi se da je poslovanje prestalo, da je zadnji zaposlenik prestao raditi u siječnju 2009. godine te da su za tri zaposlenika ostali neuplaćeni doprinosi državi, dok blokada računa traje gotovo dvije godine.

Parting Istra, vidljivo je iz rješenja o otvaranju stečajnog postupka, ima u vlasništvu nekretninu na Pagu – zemljište pod nazivom pašnjak sv. Petar površine 48.508 četvornih metara. Samo zemljište hipotekarno je opterećeno kreditom Hypo Alpe-Adria banke iz kolovoza 2005. godine u visini od 2.759.500 švicarskih franaka.

Što se tiče pulskog Radio Maestrala, za koji je Spajić naveo da ga je kupio pa prodao, iz vlasničke strukture na dan 31. prosinca 2009. vidljivo je da ga je prodao istoj ekipi. Dvije trećine vlasništva, naime, ima tvrtka Istarski medijski centar, koja je, neobične li slučajnosti, registrirana istog dana i na istoj adresi kad i kupac-prodavač Elektronički medijski centar. Direktor Istarskog medijskog centra je ponovo Predrag Škuljević, dok je direktorica radija Danka Matas Žmak, supruga Slavena Žmaka. Slaven Žmak je nećak Željka Žmaka i, pored Alberta Faggiana te Dražena Žmaka, Željkovog sina, član uprave tvrtke Glas Istre novine, na koju je, zbog milijunskih dugova, uključujući i dugove istarskim javnim tvrtkama, prebačeno izdavanje ovog istarskog dnevnika.

ipress.hr

4 komentara na “Operacija NIT: Uzeli 11 milijuna kuna od HPB-a pa otvorili stečaj”

 1. nitsulabudovi napisao:

  Happy Hyposi!

 2. ex_employee napisao:

  kad daju plaću zaposlenima neka se jave …

  1. pipinmali napisao:

   Pa zašto bi dali plaću ,platili doprinose kad im je to čisti trošak tj nešto potpuno suprotno od pojma PROFIT, a po našim pravnim dometima i nešto zapravo nepotrebno,jer ni jedan poslodavac nije nikad kazneno ,ma što kazneno ni prekršajno odgovarao za tako nešto, u našim propisima nepostojeće djelo.
   Uputa o pravnom lijeku:Pitati Šeksa,Kalmetu madam J.K za pravno tumačenje ili uplatite loto ako imate dojavu o dobitnim brojevim ili……………..
   emigrirajte.

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2022.