Opljačkana Istra i Hrvatska

NovacPortal Necenzurirano objavio je cjeloviti dokument koji govori o vezama vrha hrvatskih državnih institucija, vrha Vlade Republike Hrvatske, Sigurnosno obavještajne agencije i današnjeg ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, kao i brojnih drugih bivših i sadašnjih državnih i pravosudnih dužnosnika s pranjem novca preko tajnih financijskih operacija u Hypo Alpe Adria Banci Klagenfurt i njezinim bankama kćerima u Hrvatskoj.

– U izvješću od 8. studenog 2007. godine iznose se brojni podaci o koruptivnim vezama i spregama državnih dužnosnika i institucija s bankarskom mafijom, pranjem novca, organiziranim kriminalom, i organiziranom pljačkom novca iz Hrvatske 1990-ih godina, piše Domagoj Margetić, urednik portala, naglašavajući da je iz izvješća razvidno i kako je medijskom korupcijom, odnosno potkupljivanjem novinara, urednika i vlasnika medija održavama medijska blokada informacija o organiziranom kriminalu u Hypo banci Klagenfurt i njezinim bankama kćerima i povezanim poduzećima u Hrvatskoj.

Izvješće, za koje Margetić ne navodi tko je sastavljač, detaljno opisuje kriminalnu spregu ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka s Hypo Alpe Adria bankom, ali i međusobne kriminalne veze pojedinih pripadnika političke i ekonomske elite u Hrvatskoj, pa se tako spominju: Franjo Gregurić, Ivić Pašalić, Ivo Sanader, Franjo Luković, Mladen Vedriš, Jakša Barbić, Tomislav Karamarko, Ivica Mudrinić, Goran Radman, Nadan Vidošević, Željko Kerum, Emil Tedeschi, Ivan Šuker, Branko Vukelić, Franjo Turek, Željko Bagić, Slavko Linić, Mato Crkvenac, obitelj Tuđman, Hrvoje Petrač, Ivan Čermak, Hrvoje Šarinić, Nikica Valentić, Goran Štrok, Zlatko Mateša, Mate Granić, Nino Pavić, Božidar Kalmeta i brojni drugi.

– Na skoro osamdeset stranica ovo izvješće predstavlja jedinstvenu kroniku korupcijske sprege organiziranog kriminala, bankarske mafije i institucija vlasti, te prikazuje tehnologiju stvaranja paralelnih centara moći u državi, preko kojih kriminalno podzemlje ima odlučujući utjecaj na institucije vlasti. Izvješće obiluje podacima o tajnim računima i tajnim financijskim transferima, preko kojih su pripadnici ratnoprofiterske političke elite iznosili novac iz Hrvatske, pohranjivali ga na tajne račune kod Hypo banke, a potom oprali kroz fiktivne investicije preko Hypo banke u Austriji i Hrvatskoj, piše Margetić.

U izvješću se uvodno navodi da je polovinom 90-ih Franjo Tuđman odobrio projekt Ivića Pašalića baziran na Tuđmanovoj ideji o 200 obitelji koje bi vladale hrvatskom imovinom te je Pašalić ušao u pregovore s Jorgom Haiderom i Hypo Alpe Adria bankom uz posredovanje Waltera Wolfa, Ivana Jakovčića i Ive Sanadera, a kao pokriće dogovorena je suradnja Istarske županije i Koruške te ulazak HAAB u Istru, gdje započinje jeftino kupovati nekretnine i poljoprivredna zemljišta, ušavši u početku i u konflikt s TDR-om, koji ima iste pretenzije, ali je u sukobu s IDS-om i Jakovčićem koji ih nastoje blokirati. IDS na čelu s Jakovčićem, Stevom Žufićem i Lucianom Delbiancom vrlo ažurno u dogovoru s Milanom Naperotićem, savjetnikom HAAB-a mijenja urbanističke planove u korist HAAB, uz određenu osobnu financijsku koristi, stoji u izvješću.

Politički vrh Hrvatske izabrao je HAAB jer je preko nje vrtio više od milijardu dolara isisanog u ratnom razdoblju te tijekom privatizacije, ubacujući novac preko parainvesticijskih fondova u Italiju, Lichtenstein, Švicarsku, Hrvatsku te ostale države bivše SFRJ. U izvješću se dalje, na ukupno 78 stranica detaljno opisuju kriminalne veze pojedinih pripadnika političke i ekonomske elite u Hrvatskoj te prikazuje tehnologija stvaranja paralelnih centara moći u državi, preko kojih kriminalno podzemlje ima odlučujući utjecaj na institucije vlasti. Izvješće obiluje podacima o tajnim računima i tajnim financijskim transferima, preko kojih su pripadnici ratnoprofiterske političke elite iznosili novac iz Hrvatske, pohranjivali ga na tajne račune kod Hypo banke, a potom oprali kroz fiktivne investicije preko Hypo banke u Austriji i Hrvatskoj.

Istranima će, procjenjujemo, najzanimljvije biti navođenje veza i postupaka istarskih političara i gospodarstvenika, od Ivana Jakovčića, Steve Žufića i Luciana Delbianca do Roberta Bradića i drugih s posebnim naglaskom na savjetnika banke Milana Naperotića te bliskih suradnika Vladimira Berneša i Morena Roberta Novacca, a vezano uz poslove s crkvenom imovinom navodi se i ime biskupa Ivana Milovana… Posredno su spomenuti i čelnici TDR-a, danas Adrisa Ante Vlahović i Plinio Cuccurin te još nekoliko osoba iz Istre ili vezanih uz Istru.

Također se navodi da je poljoprivredno zemljište u Barbarigi i Dragoneri kraj Vodnjana za HAAB kupio W. Wolf, kojem su maksimalno pomogli Žufić, Jakovčić i Naperotić te se utvrđuje da vlasništvo nad ovih milijun kvadrata kasnije prenamijenjenih u građevinsko zemljište imaju s 26 posto HAAB, s 24 posto HDZ i SDP te 50 posto Pašalić, Striedinger, Jakovčić, Žufić i Naperotić, koje zastupa odvjetnik Gerhard Kucher. Tvrdi se i da je HAAB za protuslugu Jakovčiću dala kredit od 2 milijuna eura za kupnju «Arenaturista», a spomenuti su i Puris, Urbis 72, Brijuni rivijera… Te je 2007. godine procijenjeno da samo zemljište u istarskim projektima ima vrijednost od 170 milijuna eura, dok bi izgradnja objekata vlasnicima donijela zaradu od 150 milijuna eura.

Cijelo se izvješće može pročitati i skinuti ovdje.

Barkun.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2023.