Oprez! U srijedu centar ciklone u blizini Istre, lokalno moguće jako nevrijeme

vremenska_prognoza.jpgPred nama je izražena i brza ljetna promjena vremena! Zbog prodora hladnog i vlažnog zraka u naš dio Sredozemlja doći će do stvaranja ciklone koja će se svojim centrom sutra prijepodne nalaziti tik do zapadne obale Istre. Samim time postojat će velika mogućnost razvoja snažnih izoliranih olujnih sustava koji bi lokalno mogli donijeti jako nevrijeme. Pod jakim nevremenom podrazumijevamo obilnu kišu i tuču praćenu prolazno olujnim vjetrom. Upravo zbog toga savjetujemo oprez poljoprivrednicima koliko to sam posao dopušta, te naročito nautičarima. Na moru može doći i do stvaranja pijavica.

Pažnju nautičarima savjetujemo i zbog jake tramontane koja će duž zapadne obale poluotoka naglo zapuhati sredinom dana i poslijepodne. Dobra je vijest što će tramontana kratko puhati, a vjetar će na cijelom području do kasne večeri postupno oslabiti. Također nije na odmet napomenuti da će oborine imati iznimno lokalan karakter zbog čega dio poluotoka može dobiti “potop”, dok dio može ostati čak i suh.

Pojava nevremena moguća je i u središnjoj Hrvatskoj pa i u Slavoniji, dok se glavnina nepogoda svakako očekuje sjevernije od Istre u susjednoj Sloveniji. Na tom području može doći do stvaranja opasnih sustava uz jaku tuču, što će vjerujemo kao i za naše područje prepoznati i službene institucije koje su jedine ovlaštene izdavati meteorološka upozorenja.

Vrijeme će se u našem kraju postupno smiriti tokom četvrtka, ali i dalje neće biti posve stabilno tako da će još tokom dana postojati mogućnost pojave izoliranih grmljavinskih pljuskova, ponajviše u unutrašnjosti poluotoka i u zaleđu Rijeke. Dnevne temperature zraka kretat će se većinom između 23 i 26°C.

istramet.com

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.