Oprezno na bankomatima!

BankomatKartični kriminal novi je oblik kriminala koji je u izrazitom porastu i od kojega se štete mjere u milijardama, a na udaru su iz godine u godinu sve više i hrvatski građani. O tome govori podatak da se šteta od te vrste kriminala u četiri godine učetverostručila. Lani je iznosila 24 milijuna kuna. U povodu sve učestalijih zloporaba na bankomatima Ravnateljstvo policije organiziralo je konferenciju za novinare.

Prvi slučaj tzv. napada na bankomat otkriven je u Austriji 1997., a u Hrvatskoj sedam godina kasnije. U policiji upozoravaju da je taj oblik kriminala u Hrvatskoj u izrazitom porastu. Ove je godine zabilježeno već desetak slučajeva u kojemu su svi počinitelji bili stranci, najviše Rumunji.Na udaru su podjednako bankomati svih banaka, kažu u policiji i Hrvatskoj udruzi banaka, čiji glasnogovornik Igor Štefanec ističe kako je, uz sigurnosne mjere koje poduzimaju policija i banke, nužna i samozaštita građana, ponajprije zaštita tajnog broja (PIN). Najvažnije je da PIN ostane nepoznat, odnosno da se prilikom utipkavanja na tipkovnici bankomata sakrije rukom ili novčanikom jer se bez njega ne mogu koristiti ni originalna ni krivotvorena kartica. Štefanec je dodao kako i u slučaju prijevara na bankomatima za građane nema posljedica jer im banke potpuno nadokađuju štetu.

Ravnatelj policije Marijan Benko istaknuo je da se s kartičnim kriminalom hrvatska policija sustavno bori od 2000., a pritom dobro surađuje s bankama i drugim policijama.

Načelnik MUP-ova Odjela organiziranog kriminaliteta Ante Rajkovača kazao je da su napadi na bankomate i krivotvorenje kartica sofisticirani oblici kartičnog kriminala za koje je potrebna dodatna oprema, od malih kamera za snimanje PIN-a do čitača podataka s magnetnih traka na bankovnim karticama. Uz to, riječ je o dobro organiziranom i transnacionalnom obliku kriminala jer se najčešće podaci s kartica kradu u jednoj zemlji, a novac se krivotvorenim karticama podiže u drugoj zemlji.
MUP-ov stručnjak Željko Brkić kazao je da je suzbijanje napada na bankomate u posljednje vrijeme dodatno otežano pojavom lažnih tipkovnica na bankomatima. Za snimanje PIN-a kriminalcima više nije potrebna skrivena kamera, već do podataka dolaze pomoću tih tipkovnica.

U policiji kažu da je kartični kriminal prisutan i na internetu, no ističu da u Hrvatskoj taj oblik nije još uzeo maha. Posljednji napad na bankomat dogodio se u Gajevoj ulici u Zagrebu, gdje je na bankomatu Zagrebačke banke bio postavljen snimač. Sumnja se na moguću zloporabu na stotinjak kartica u ukupnom iznosu od gotovo 600.000 kuna.

U pet najvećih ovogodišnjih napada na bankomate u Zagrebu, Rijeci i Puli uhićeno je 17 osoba, deset Rumunja, šest državljana Velike Britanije i jedan državljanin Malezije. Niti jedan hrvatski državljanin nije bio uključen u te napade, no u policiji kažu da su neki uhićeni zbog drugih oblika kartičnog kriminala, primjerice plaćanja ukradenom ili izgubljenom karticom.

vijesti.hrt.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.