Organić već u godinama za uženit

Prohladno, ali sunčano vrijeme, privuklo je u nedjelju na gračaški Plac lijepi broj posjetitelja na 21. susretu svirača usnih harmonika, festival “Zasopimo na organić”.

– Dvajset i jeno leto, već je prava divojka za uženit, dvajset i jeno leto treba je storit i zgojit, tako smo i mi organić vratili na scenu. Veliki pozdrav onima koji su nastupali svih tih godina, ali i onima koji su došli prvi put, kazao je uvodno gračaški načelnik Ivan Mijandrušić posebno pozdravivši goste iz slovenske općine Mokronog-Trebelno koji su stigli s orglicama, kao i one iz Zadra koji su kasnije zasvirali na cvitari, što su sve istoznačnice za usnu harmoniku.

Organić i bajs

Festival, na kojem je u četrdesetak točaka nastupilo šezdesetak svirača organića, tradicionalno su polkom otvorili Edo i Marin Širol s organićem i bajsom, a slijedio je sa “Starinskom talijanskom” Ecio Pauletić iz Pule kojem je uručena jubilarna nagrada za dvadeset nastupa u Gračišću. Redali su se nastupi Roberta Modrušana iz Pule, Bože Šarića iz Vodnjana, pulskih Struna, kvarteta Franjo Marjančević, Martin Klarić, Domagoj Krišković i Katja Raucher, dueta Stelio Bassanese i Davide Ćirkota, te Ivana Žagrića koji je također obilježio dvadeseti nastup. Iz Slovenije je stigla sekcija Sejmarji Kulturnog društva Mihaelov sejem Mengeš, zatim sorski svirači na usnoj harmonici iz KUD-a Oton Župančič, te bluzer Robert Ivačič. Red domaćih svirača slijedio je s bračnim parom Mario i Divna Kontošić iz Orihi, pa Predrag Ljuna iz Labina, Klaudio Valković iz Pule, te duet Elio Sirotić i Josip Krajcar iz Pule, pri čemu je potonji primio nagradu za petnaesti nastup. Ljubljančani Janko Mlakar i Gregor Kampjut odabrali su popularne moderne skladbe, a zatim je slijedila skupina pazinske osnovne škole predvođena Milošem Pernićem i Anom Drndić, pa Josip Marcan iz Pule, Klaudio Gržetić iz Pazina, Josip Počekaj iz Buzeta, te konačno deseti festivalski nastup Josipa Jurkote iz Žminja.

Po prvi put su domaćoj publici prenijeli zvukove zadarskog kraja svirači okupljeni oko festivala “Zvuci zavičaja”: Dragan Brzoja, Ive Grbić, Ivana Čirjak, Nediljko Madžar, Milan Odžaković, Marijan Kamber i Mile Nimac. Slijedio je Zoran Milošević iz Pule, Miliana Tuševljak iz Lovrana, Miloš Prodan iz slovenskog Ankarana, Kumpanija Kosirići iz Tinjana, Dante i Anita Marušić iz Marušići, te Francesco Belussi iz Poreča kojem je uručena nagrada za deseti festivalski nastup. Iz slovenskog festivala “Ah te orglice” nastupili su još Sandi Petrej, Matevž Visočnik, Dinko Hrabrić i Trio Sorarmonica. Susret je završen s nizom domaćih istarskih svirača: Petar Škuflić, Anđelo Milotić, Ivan Budimić, Anđelo Rušnjak, Arkul iz Roča, Danijel Bastijanić, Petar Brgić, Milan Čohilj, Drago Draguzet, Drago Matoković, Andrej Aničić, Edi Žufić, Renato Špada, dok je Josip Bepi Šćulac iz Šćulci primio nagradu za jubilarnih petnaest festivalskih nastupa.

glasistre.hr

© iPazin.net portal 2001. - 2024.