Organizirano sportsko-rekreativno natjecanje u daljinskom jahanju

U daljinskom je jahanju najvažnije uspostaviti ravnotežu između želja i mogućnosti; najbitniji je faktor simbioza jahača i konja, ne bi li se staza prošla u što kraćem vremenu a da se konje ne premori ili ozlijedi. Koliko su se konj i jahač uspjeli razumjeti očituje se nakon ulaska u cilj, kad treba sniziti puls konja na maksimalnih 56 otkucaja u minuti.

Sve veći broj klubova i ljubitelja jahanja te vlasnika konja koji se žele baviti tim plemenitim sportom ponukao je nekoliko entuzijasta da im to i omoguće, u cilju još veće popularizacije i omasovljenja jahanja i konjičkog sporta. Iz tog je razloga organiziran i »Istra cup«, sportsko-rekreativno nadmetanje u daljinskom jahanju, ne bi li se omogućilo natjecanje svima koji to mogu i osjećaju se spremni za taj pothvat. Posebno raduje činjenica da je ovom sportu sve više mladih. U daljinskom je jahanju najvažnije uspostaviti ravnotežu između želja i mogućnosti; najbitniji je faktor simbioza jahača i konja, ne bi li se staza prošla u što kraćem vremenu a da se konje ne premori ili ozlijedi. Koliko su se konj i jahač uspjeli razumjeti očituje se nakon ulaska u cilj, kad treba sniziti puls konja na maksimalnih 56 otkucaja u minuti. Naime, na osnovu toga osvajaju se bodovi, koji se pribroje vremenu postignutom na stazi i dobiva konačni rezultat.

Prva utakmica »Istra cupa« održana je krajem travnja u Manjadvorcima, a slijedile su one u Pazinu, Livadama i Hrbokima. Posljednjih se dana ove godine konjička karavana opet preselila u Pazin, točnije u Slokoviće, na prostore Konjičkog kluba »Soko«, gdje se održala završna utrka.

Dvadeset i jedan jahač u kategoriji seniora i juniora, među kojima su bili i gosti iz Zagreba i Njemačke, prijavio se za start subotnje završne utakmice. Cilj je bio što brže i uspješnije proći 26-kilometarsku stazu koja je vodila prekrasnim pejzažima Pazinštine, sa startom i ciljem na području domaćeg konjičkog kluba.

U kategoriji seniora najuspješniji je bio Milan Jurković na grlu Sokol iz domaćeg KK »Soko«, ispred Saše Cestnik koja je na grlu Pinto osvojila drugo mjesto, dok je treći bio Željko Radola na Santiagu.

U kategoriji juniora pobijedio je Mateo Radolović na Wolfu, ispred Marine Bakia na Mišku, a treća je bila Sara Ostojić-Pentek na grlu John. Radolović je jahao Wolfa, inače državnog prvaka u enduranceu – daljinskoj utrci na sto kilometara, čiji je vlasnik Zoran Uravić iz Manjadvorci.

Osim za najuspješnije dijelile su se nagrade i za najspremnijeg konja – titulu najboljeg ponio je Ogi, kojeg je jahao Aleksandar Radola, drugi je bio Miško s jahačicom Marinom Bakia, a treća nagrada pripala je grlu Sokol, kojeg je jahao Milan Jurković.
Pohvale idu i organizatoru Konjičkom klubu »Soko«, koji je uz pomoć Istarskog konjičkog saveza besprijekorno odradio sve potrebne pripreme i samu utrku. Činjenicu da je dječje bolesti u organizaciji odavno prebolio potvrđuje i to što je »Soko« kao organizator endurancea uvršten u prijedlog kalendara natjecanja Hrvatskog konjičkog saveza za 2009. godinu.

M. Pilat
Glasistre.hr

1 komentar na “Organizirano sportsko-rekreativno natjecanje u daljinskom jahanju”

  1. suzi napisao:

    Čestitam !Pozdravljam svih i.. sretnu ,zdravu i uspješnu 2009.želim …..

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.