Osama(e) – Život naselja do tri stanovnika u Istri

Etnografski muzej Istre ugostit će izložbu “Osama(e) – Život naselja do tri stanovnika u Istri” autorice Ivone Orlić, koja radi kao kustosica u spomenutom muzeju. Otvorenje izložbe biti će u četvrtak, 15. prosinca 2016. godine, u 18 sati. Za ovu prigodu glumica Rosanna Bubola svojim umjetničkim izričajem posjetitelje će uvesti u „svijet“ Osame.

O izložbi
Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’ Istria svojim pedesetogodišnjim radom ukazuje na raznolikost kulturnih izričaja prisutnih u Istri te realizira projekte koji obuhvaćaju sveistarsku realnost. Također, paralelno prati i najnovije spoznaje iz antropologije, etnologije i muzeologije te na načelima suvremene interpretacije znanosti ostvaruje izložbe i ostale projekte.
Ovom se izložbom, naslovljenom Osama(e), želi ukazati na zajedničku nit tradicijske istarske etnografije i suvremene interpretacije osamljenosti. Fotografijama, predmetima i iskazima kazivača predstavlja se osama(e) svih 26 naselja, do tri stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011. godine), u različitim dijelovima Istre. U vremenima kada su ta naselja izgrađena nije se mogla naslutiti osama. Bila su podizana u zajedništvu za velike obitelji, a društvo je štitilo pojedinca od samoće. Grupa je bila jedini izvor zdravlja (Paz, 1990: 24).

Sama interpretacija osame suvremeni je konstrukt. Fotografije naselja, odabrani ili poklonjeni eksponati samih mještana reprezentanti su samačkog ili osamljeničkog života ljudi i mjesta danas. Ovom izložbom posjetitelj i promatrač u mogućnosti su doživjeti, ali i osvijestiti osamu, kako onu istarsku, tako i osobnu.

Osama(e) nikada nisu jednoznačne, one imaju i svoj negativan i svoj pozitivan predznak, ali zasigurno su istarska stvarnost. Jesu li istarske osame one za kojima čezne suvremeni čovjek, one stvaralačke, umirujuće, tražene i nanovo nađene, ili su to osame osamljenog čovjeka u tradicijskim zdanjima ili pak modernim kućama za odmor s turistima i gostima željnih samoće i osame? Je li moguće još uvijek naći i zabilježiti u Istri tradicijske elemente i autentičnost svakodnevice osame i kakva je ona danas 2016. godine, pitanja su na koja ovom izložbom želim ponuditi odgovore.

Naselja do tri stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011. godine: Sveta Marija na Krasu, Kanegra (Buje); Benčići, Durčići, Kotli, Podkuk (Buzet); Jurići, Rupeni, Šeraje (Poreč); Vrnjak (Grožnjan); Rašpor (Lanišće); Skitača (Raša); Frnjolići, Ivići, Kapovići, Knapići (Sveti Lovreč Pazenatički); Bucalovići, Bujarići, Kelci, Maretići, Prkovići, Ribarići (Višnjan); Mastelići, Piškovica, Trombal, Vranići kod Vižinade (Vižinada). Ukupni broj stanovnika u svim navedenim naseljima bio je 20.

iPazin.net

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.