Osamdeseta generacija pazinskih gimnazijalaca

U 118. godini od utemeljenja prve hrvatske gimnazije u Istri, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, sinoć se nastavila tradicija maturalnih zabava koja je na osebujan način započela prije 110 godina, daleke 1907., kada je izašla prva generacija maturanata, a svoj kontinuitet do danas ima od 1950. kada je u Narodnom domu u Pazinu održana prva zabava nakon obnove njena rada po završetku Drugog svjetskog rata.

– Večeras se pred nama nalazi 80. generacija pazinskih gimnazijalaca, njima se u slavlju pridružuju 21. generacija tehničara za elektroniku, 14. generacija upravnih referenata i prva generacija komercijalista, koji su se školovali u okrilju gimnazije, nastavljajući tradiciju strukovnih škola započetu 60.-ih godina 20. stoljeća. Ukupno je pred nama 149 maturanta, kazao je uvodno ravnatelj Josip Šiklić poručivši da je obrazovanje bitan čimbenik razvoja društva u cijelosti, temelj razvoja i uspjeha društva.

– Ako želimo promjene nabolje i uspješnu Hrvatsku, moramo imati jasan sustav vrijednosti u kojem se cijeni rad, znanje i obrazovanje. Na ovaj svijet nismo ništa donijeli, ništa nećemo ni odnijeti, ali ćemo nastaviti živjeti u našoj djeci, kazao je ravnatelj Šiklić.

– Umjesto prošlosti izaberite budućnost, umjesto stotine Facebook prijatelja izaberite jednog pravog, istinskog. U svijetu novih tehnologija koji nam donosi sve više informacija, a sve manje prave komunikacije, izaberite neposrednu ljudsku komunikaciju. Pomognite gdje treba, jer ako ne vidimo onog pokraj sebe, pogotovo onoga kojemu ne ide dobro, onda smo potpuno promašili u životu, poručio je ravnatelj Šiklić.

Uslijedilo je pismo učenika namijenjeno roditeljima i profesorima škole, te zatim pismo vicematuranata naraštaju na odlasku.

glasistre.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.