Oslobođenje Pazina

Na današnji dan, 6. svibnja 1945. oslobođen je Pazin. Prva brigada 43. Istarske divizije iz više smjerova kretala se 5. svibnja prema Pazinu u kojem se nalazilo oko 700 vojnika (D. Ribarić: Borbeni put 43. istarske divizije).

Napad na Pazin trajao je sve do 6. svibnja uvečer, kada je njemačko zapovjedništvo zatražilo prekid vatre i predaju. Kapitulaciju je potpisalo u 21.30 istog dana (D. Ribarić: Borbeni put 43. istarske divizije, Gaetano La Perna: Pola – Istria – Fiume 1943.-1945., Knjiga depeša Štaba IV. armije, Zbornik NOR-a, Mario Mikolić: Istra 1941.-1947.). Borbe za Pazinštinu dovršene su 7. svibnja 1945. godine na Starom Pazinu, kada je zarobljeno 546 njemačkih vojnika, dočasnika i časnika (P. Strčić: Pazin). Iz tadašnjeg „Glas Istre“ doznajemo kako je samo dan nakon razoružavanja zadnjih postrojbi na Starom Pazinu u Pazinu (8. svibnja 1945.) proslavljeno oslobođenje: „..narod kotara Pazin kao nikad do sad manifestirao je svoju jedinstvenost i neizmjerno oduševljenje zbog postignute pobjede. Tog dana u Pazinu održan je veliki narodni zbor oslobođenja na kojem je prisustvovalo preko 12 000 ljudi.“ Ljudi su klicali Titu i novoj Jugoslaviji, a prigodne govore pred oduševljenim narodom održali su učiteljica Nada Raner, Vlado Juričić, Mate Ladavac i drugi.

Božo Milanović (Istra u 20. stoljeću) piše kako je u Pazinu tih dana (početkom svibnja 1945.) bilo oko 1.000 njemačkih vojnika. Dok su im se s istočne strane približavali dalmatinski mornarički pješaci, stigla je sa sjeverne strane Prva brigada „Vladimir Gortan“ 43. Istarske divizije. Jedan dio brigade zaustavio se u subotu 5. svibnja u Trvižu. Već pola sata poslije dolaska otišla su dva partizanska odaslanika na motociklu s bijelom zastavicom u Pazin da bi nagovorili Nijemce na predaju. Premda se oni nisu mogli nadati pomoći niotkuda, ipak pregovori nisu uspjeli. Zato je započela bitka oko 18 sati te je trajala cijelu noć. Svršila je tek u nedjelju (6. svibnja) ujutro oko 10 sati. Nijemci su se već prije skoro svi povukli na Stari Pazin. Na groblju kod Starog Pazina poginuo je njemački zapovjednik. Poslije bitke došlo je između partizana i Nijemaca do višesatnih pregovora. Napokon su uvečer (6. svibnja) potpisali Nijemci dogovor kojim su se predali. Zatim su ih partizani kroz noć do 7. svibnja ujutro razoružali. Dan kasnije (8. svibnja) poslijepodne bilo je pozvano u Pazin na svečani narodni zbor pučanstvo iz bliže i daljnje okolice. Manifestacija je trajala od 16 do 18 sati. Govorili su mnogi, a u ime svećenstva Milivoj Brajković, župnik u Kašćergi. (zbog ograničenog prostora donosim samo podatke vezane samo uz oslobođenje Pazina, a ne cjelokupan opis događanja).

Unatoč povijesnim činjenicama prema Statutu Grada Pazina kao Dan oslobođenja Pazina obilježava se 9. svibnja. (Fotografija proslave oslobođenja Pazina 8. svibnja 1945. iz obiteljskog albuma Marije Anđelini)

Mirjan RIMANIĆ

1 komentar na “Oslobođenje Pazina”

  1. drug koba napisao:

    svim pravovjernicima,neka vam je sretan i blagoslovljen dan oslobođenja!

Komentiranje je onemogućeno.

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.