Osmaši se nisu uspjeli prijaviti u pulsku i pazinsku gimnaziju

E-upisi u srednje škole, koji su počeli 9. svibnja, a traju sve do 26. lipnja, u Istri ne teku bez problema. Od ravnateljica nekoliko osnovnih škola doznali smo, naime, da se učenici nisu mogli prijaviti u pulsku Gimnaziju, a što je razlog tome, jučer nismo uspjeli doznati zbog nedostupnosti ravnateljice Branke Antunović Piton. Prijava nije bila moguća, doznali smo kasnije, ni u pazinsku Klasičnu gimnaziju.

Jučer je u pulskoj OŠ Šijana održan redoviti, za javnost zatvoreni sastanak ravnatelja pulskih osnovnih škola, na kojemu se osim uobičajenih tema, razgovaralo i o e-upisima. Uspjeli se logirati Ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović kazala je da su se u toj školi svi osmaši, a ima ih 76, uspjeli logirati na web stranicu Upisi.hr i prijaviti se u željenu školu, izuzev pulske Gimnazije. Za razliku od lani, kada je bilo moguće predati samo originalne dokumente u jednu školu, sada je moguće prijaviti se u dvije škole, u deset programa.

– Osim Gimnazije, zasad nema poteškoća s prijavama. Učenici su u početku bili malo zbunjeni, nisu ozbiljno shvaćali obvezu prijave, ali sada su preuzeli dgovornost na sebe. Učenicima je 8. sat utorkom na raspolaganju informatičarka koja im pomaže u prijavi, ukoliko dođe do nekih poteš- koća, kazala je Tomljanović. Karmen Kranjac, ravnateljica pulske OŠ Veli Vrh, istaknula je problem nemogućnosti upisivanja ocjena iz  vjeronauka, a još se ne zna kako će se prijaviti učenici koji su 5. i 6. razred pohađali u inozemstvu. Žuža Gotesman, pedagoginja pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu kaže da se u njihovu školu već prijavilo stotinjak učenika iz Pule i okolice.

– Za sada samo možemo vidjeti broj prijavljenih učenika. Problema zasad nema, niti mi se itko požalio. Od 1. lipnja učenici će moći pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program, a onda ćemo i mi moći vidjeti kako tko stoji, objašnjava Gotesman.

Novi upisni model trebao bi omogućiti jednostavniji i transparentniji proces upisa, a učenicima i roditeljima uštedjeti novac i vrijeme. Škole i programe učenici rangiraju prema prioritetima, a sustav ih automatski raspoređuje ondje gdje zadovolje uvjete. Sustav se ažurira svaki sat, a prioriteti se mogu mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega se učenike informira o tome u koju su školu i koji razred upisani te kada se tamo trebaju pojaviti. Uvid u bodovno stanje Od trenutka prijave učenici mogu pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program. Konačna ljestvica poretka bit će objavljena 5. srpnja. Za odabir su dostupni oni obrazovni programi za koje su srednje škole do sada unijele potrebne podatke o uvjetima upisa. Kako ih srednje škole budu popunjavale, tako će za prijavu biti dostupni i ostali obrazovni programi.

Glas Istre

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.