Osnovan konzorcij za gradnju žičare od mora do Učke

foto: Jutarnji.hrLiburnijski kraj mogao bi već sljedeće godine dobiti novu turističku atrakciju – žičaru koja će od obale voditi do vrha Učke. Da je riječ o konkretnoj inicijativi, danas su nam potvrdili u Gradu Opatiji gdje su najavili da će sudjelovati u radu konzorcija za gradnju žičare.

– Ideja o žičari koja će voditi na Učku stara je skoro koliko i Opatija, ali nikada nije ostvarena – rekao je opatijski gradonačelnik Amir Muzur.

Ideja da se gondolom poveže priobalje s 1400 metara visokom planinom nastala se još u doba Austro-Ugarske i tada je bila i najbliža realizaciji.

– Uoči Prvoga svjetskog rata postojali su konkretni planovi da se žičarom povežu Medveja i Lovranska Draga, ali su ih spriječili tadašnji stanovnici Opatije, koji su bili zabrinuti da bi zbog toga moglo doći do procvata Lovrana i ugrožavanja statusa njihova grada – objasnio je Muzur.

Otad se ta ideja često spominjala i čini se da su konačno stvoreni uvjeti za njezinu realizaciju.

– Prvi korak na tom putu jest osnivanje konzorcija za gradnju žičare, nazvanog Rivijera – Učka – dodao je Muzur.

U radu konzorcija, osim Opatije, sudjelovali bi Općina Lovran, Javna ustanova Park prirode Učka, poduzetnici Mladen Blažević i Milorad Stanić, tvrtka Area i opatijski Zanatservis.

Cilj konzorcija bit će priprema potrebne prostorno-planske dokumentacije i svih ostalih organizacijsko-tehničkih elemenata potrebnih za realizaciju projekta. Temeljna glavnica konzorcija iznosit će 160.000 kuna, a formalni nositelj projekta gradnje žičare postala bi opatijska tvrtka Zanatservis.

– Trenutačno postoje četiri moguća scenarija povezivanja opatijske rivijere s Učkom. Jedan od mogućih koridora jest onaj od Medveje do Lovranske Drage, druga je mogućnost da žičara poveže Slatinu i Veprinac, treći plan predviđa koridor iz Ike preko Dražine prema Učki a četvrti bi vodio iz Ičića – rekao je gradonačelnik.

S obzirom na to da se očekuje da bi za sve potrebne radnje trebalo utrošiti oko godinu dana, predviđa se da bi početak gradnje mogao krenuti početkom ožujka 2009.

Gradnja žičare donijet će i procvat turizma

Ravnateljica Parka prirode Učka, Suzi Petričić, uvjerena je da se radi o odličnoj inicijativi koja će Opatiji i kolici zasigurno donijeti i procvat turizma

– Žičarom bismo dobili direktnu poveznicu mora s planinom i nema sumnje da bi gosti uživali u mogućnosti da baš tako, uz ostalo, posjete i naš park prirode – smatra ravnateljica Suzi Petričić.

Jutarnji.hr

Komentari
Najčitanije u 7 dana
Anketa

Jeste li zadovoljni dijelom proračuna o kojem odlučuju građani


Pogledaj rezultate

Prethodne ankete

Najčitanije u 30 dana

© iPazin.net portal 2001. - 2024.